Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

22-åring åtalas för en rad utpressningar

En mordbrand i en lägenhet i Sandviken 2003 är bakgrunden till en omfattande utpressning mot en ung Sandvikenbo. För att betala tillbaka en påhittad skuld har han i år vid ett antal tillfällen tvingats och hotats att lämna ifrån sig tusentals kronor.

Den 22-årig som nu åtalas för utpressningarna häktades för en dryg månad sedan, då misstänkt för bland annat bilstölder. I bakgrunden fanns då också misstankar om utpressning, som enligt åklagaren Sebastian Flodström stärktes under utredningen gång.

Bakgrunden är brott som 22-åringen begick och dömdes för 2003. Han misstänker att det var uppgifter från den nu utpressade Sandvikenbon som gjorde att han åkte fast. När det lite senare brann i dennes lägenhet åkte 22-åringen och en kamrat till honom fast för det. 22-åringen dömdes till fängelse och ett stort skadestånd för grov mordbrand.

Nu hävdar 22-åringen att branden i själva verket var ett försäkringsbedrägeri i samförstånd med den nu utpressade. Och på den grunden har han vid ett antal tillfällen besökt honom och krävt att få, och fått mindre summor pengar, tillsammans flera tusen kronor. 22-åringen har också använt hot och bland annat visat upp en pistol. Och han har hotat att komma och hälsa på tillsammans med ”grabbarna”.

Under rättegången kommer åklagare Sebastian Flodström att genom en rad vittnesförhör försöka bevisa att 22-åringens version av branden bara är ett påhitt för att kunna pressa den andre på pengar.

Den första utpressningen ägde rum redan 2006. Då tvingade 22-åringen, enligt åtalet, till sig en ljudanläggning värd minst 10 000 kronor.