Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

24-åring är MP:s toppnamn

Riksdagskandidaten Anders Schröder från Gävle pratar hellre sakpolitik än visioner, men menar att det är fullt möjligt att behålla vår nuvarande elförbrukning fast bara producera el med förnybara energikällor.

Annons

Efter att ha pluggat fem år i Uppsala ska Anders Schröder ge sig ut på arbetsmarknaden. Men han blir inte en av alla arbetslösa humanister, i stället väntar en riksdagsplats för Miljöpartiet.

Nummer ett på Miljöpartiets riksdagslista i Gävleborg är en doldis.

– Lite märkligt att folk blir intresserade av vad jag tycker, säger 24-årige Anders Schröder.

Han kommer från Gävle, men har inte bott i länet på fem år. I och med att Bodil Ceballos åkte till Bryssel efter EU-valet blev han partiets förstanamn. Till hösten kommer han att dela sin tid mellan riksdagshuset i Stockholm och den nyinköpta bostadsrätten i Gävle.

– Jag kommer naturligtvis försöka vara mycket i Gävle, träffa företag och organisationer och vanliga människor här, säger han.

Det var i gymnasiet – under valet 2006 – som Anders Schröder började undersöka partierna. Han säger att han trodde "att jag kanske var folkpartist" eftersom "det är bra med frihet", men den flörten tog slut när han insåg att Folkpartiet flörtade med Nato. Valet föll på Miljöpartiet.

– Det som fick in mig var miljöfrågan kombinerat med att Miljöpartiet har en ganska pragmatisk inställning till politik. Man är beredd att omvärdera och samarbeta.

Är sakfrågorna viktigare än ideologin?

– I någon mening ja, för man kan prata hur mycket man vill om fina utopiska samhällen, men det är vad du gör nu, vad du driver i riksdagen, vad du arbetar för, som gör skillnad i människors vardag.

Han har länge varit en flitig bloggare. De senaste åren har han skrivit för Supermiljöbloggen. På gymnasiet hade han en blogg med namnet "avveckling är utveckling" där han skrev att "dåliga normer, korkade ekonomiska system, det finns mycket annat som behöver avvecklas."

Miljöpartiet vill enligt sitt valmanifest "utveckla ett hållbart ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt".

Hur ser du på den ekonomiska tillväxten?

– Det beror på vad som växer, det är naturligtvis positivt om vi får fler vindkraftverk, fler hållbara jobb, om vi får en ekonomi som ger människor fler möjligheter om vi får en bättre välfärd. Det är inte nödvändigtvis bra om vi producerar mer vapen som vi säljer till Saudiarabien.

Anders Schröder säger att "avveckling är utveckling" var ett provocerande resonemang som var "några år sen". Nu vill han använda det ekonomiska systemet för att nå hållbarhet.

– Det finns liksom inte så många alternativ. Vi har en blandekonomi och en marknadsekonomi, och det är de verktygen vi har och då får använda dem på bästa sätt för att skapa ett så hållbart samhälle som möjligt.

Anders Schröder menar att den viktigaste hållbarhetsfrågan är klimatet.

– Där har vi några områden där vi i Sverige är väldigt bra, vårt elsystem släpper inte ut så mycket koldioxid tack och lov.

Att Sverige har en klimateffektiv elproduktion beror till stor del på grund av kärnkraften, som 2012 stod för 35 procent av produktionen.

Miljöpartiet vill avveckla kärnkraften, och Anders Schröder menar att förutom problem med exempelvis radioaktivt avfall är det även en kostnadsfråga – kärnkraften är för dyr.

Tror du att energisystemet kan producera lika mycket som det vi har nu utan kärnkraft?

– Absolut, inga problem. Kollar man på Sverige har vi några av de bästa förutsättningarna att skapa ett helt förnybart energisystem. Vi är ett stort land och vi har stora områden, man skulle kunna sätta upp vindkraft, vi har bra med skog och lätt att producera biogas, vi har också vattenkraften.

Även vindkraftverk och solpaneler kräver i dag ändliga resurser framför allt i form av sällsynta jordartsmetaller. Anders Schröder anser inte att energislagens miljöpåverkan är ett problem.

– Det är inte så farligt. Det är inte värre än att bygga ett kärnkraftverk. På inget sätt.

Miljöpartiet vill höja bensinskatten med 70 öre per liter, vilket partiet räknar med kommer att innebära 100 kronor i månaden för en genomsnittsbilist. Anders Schröder menar att det främst påverkar bilister i Stockholmsförorter, och menar att de kan minska bilberoendet på landsbygden genom att skapa jobb, och att det finns reseavdrag för de som måsta pendla.

– Satsningar på småföretag som ofta är landsbygdsbor, vi satsar på att skapa jobb ute i landet genom att försöka upphandla lokalproducerat i våra landsting och kommuner.

Vi träffas på fiket på SF-biografen. Anders Schröder säger att han brukar gå på bio ett par gånger i månaden. Ett relativt billigt nöje för en student. Som riksdagsledamot blir hans arvode närmare 60 000 kronor i månaden, men han tror att det främst kommer att innebära att han äter ute oftare.

– Jag har aldrig oroat mig för pengar, men jag har heller aldrig varit någon som har velat ha jättemycket saker. Men man vet att aldrig, jag kanske går bananas och köper jättemycket prylar.