Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25 miljoner kronor till Brynäs IF klubbades

Den sista heta frågan med det "gamla" kommunfulläktige i Gävle blev en rysare.
Debatten pågick i nästan tre timmar. Trots hård kritik klubbades Brynäsavtalet.

Frågan avgjordes med en rösts marginal.

– Det kanske är sista gången som de rödgröna kan driva igenom en fråga på det här maktfullkomliga sättet, sade oppositionsrådet Inger Källgren Sawela (M) och syftade på att de rödgröna (S,V och MP) inte längre har egen majoritet efter valet.

Brynäsavtalet löper över fem år och kostar kommunen fem miljoner kronor per år. 3,5 miljoner kronor per år ska gå till Brynäs och Unicefs samarbete för barn och unga "En bra start". En miljon kronor till namnrättigheterna för hockeyarenan som numera heter Gavlerinken och en halv miljon till kommunens sponsring av elitlaget Brynäs.

Debatten blev en match mellan de rödgrönas tro på projektet och oppositionspartiernas varnande fingrar.

Alliansen (M, FP, C och KD) kritiserade de rödgröna för att de väljer att lägga skattebetalarnas pengar på ett avtal med ett mångmiljonföretag. Ett avtal som de anser är luddigt.

– Jag tycker inte att det är tydligt vad pengarna ska användas till. Vi vet inte heller vilka andra partners som ska ingå, sade Inger Källgren Sawela.

Enligt Alliansen dök Brynäsavtalet upp "hux flux" bara några dagar innan fullmäktige i juni. Den gången blev det återremiss eftersom alliansen tyckte att det fanns en rad frågor som behövde besvaras.

På måndagens sammanträde var de inte nöjda med svaren.

– Vi har lyft frågetecken efter frågetecken. Det enda ni säger är strunt i det. Vi kan ta om vi har fel men kan ni det? sade Per-Åke Fredriksson (FP).

Avgående kommunalrådet Carina Blank (S) kritiserades för att hon enhälligt beslutade att bryta ut namnsponsringsavtalet ur ärendet och godkänna det medan ärendet var på återremiss. Något som är lagligt enligt kommunallagen.

– Kommunstyrelsen godkände det den 2 september. Så från och med då är det kommunstyrelsen som rundat fullmäktige, sade Carina Blank.

De rödgröna svarade med att anklaga oppositionspartierna för att bara se det negativa i stället för att titta på möjligheterna.

– Vi är mer intresserade av hur vi ska få i gång det här än av hur det ska sluta. De ska hålla skyddsnätet högt under barnen. Jättebra tycker vi. Då är det inte så viktigt hur det ska sluta en dag, sade Carina Blank (S).

– Jag tycker nästan att det här är för bra för att vara sant att vi får uppleva det här i Gävle. När solen lyser på Gävle ser ni bara mörker, sade Jens Leidermark (S).