Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25 personer matförgiftade i Gävle i fjol

Under 2007 rapporterades 25 personer ha blivit matförgiftade i Gävle.


– Vi hade ett utbrott av salmonella och ett annat utbrott, orsakat av rotavirus, säger miljöinspektören Åsa Sundström.

Annons

Två fall av misstänkt matförgiftning rapporterades till kommunens miljökontor förra året.

Vid en privat middag insjuknade tolv personer efter att ha ätit hemlagad majonnäs tillagad av polska, salmonellasmittade ägg inköpta i en Gävlebutik.

– Det andra utbrottet drabbade en klass från Västerås, fyra vuxna och tio barn i tolvårsåldern, som fick diarré och kräkningar efter att ha smittats av ett rotavirus. Klassen hade varit i Gävle och Sandviken.

– Men utbrottet berodde troligen på att någon var sjuk och sedan smittade de övriga, säger miljöinspektören Åsa Sundström.

Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet och Livsmedelsverket insjuknade totalt 1 872 personer av matförgiftning i Sverige förra året.

Ett utbrott innebär att minst två personer smittats av en gemensam smittokälla.

Flest infall inträffar under sommaren och senhösten, det förekommer ingen julbordstopp i december.

Matförgiftning kan orsakas av bakterier och toxiner eller virus.

Bristande hygienkunskaper, smittämne i livsmedel, dålig handhygien hos personen som hanterat maten och otillräcklig värmebehandling vid tillagningen är de vanligaste faktorerna till matförgiftningar.

Smittkällorna är oftast bufféer, kebab, hamburgare, grytor, sallader, smörgåsar, smörgåstårta, pizza, grillad kyckling, tonfisk och kött.

Det är landstingets smittskyddsläkare som rapporterar till kommunens miljöinspektörer, som utreder misstänkta matförgiftningar.