Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

273 000 – så mycket kostade champagnen

273 000 kronor, så mycket kostar i dag en flaska av världens näst dyraste champagne.

Champagnen bärgades 1997 från vraket Jönköping på Östersjöns botten, under ledning av före detta Gävlebon och dykaren Peter Lindberg.

Då såldes de 2 200 flaskorna för mindre än 16 000 kronor styck.

– De här stora pengarna är ingenting som vi har fått del av. Vi sålde nästan bara till agenter, säger Peter Lindberg i dag.

1916 sjönk fartyget Jönköping med sin last på väg till den ryska tsaren. 1997 lyckades företaget Baltic Wreck Jönköping AB, med Peter Lindberg som del-ägare, bärga 2 200 flaskor champagne ur lasten.

Tack vare de extrema förhållandena i djupet hade de nästan bevarats perfekt.

Men då Arbetarbladet talade med Peter Lindberg 1999 hade Baltic Wreck Jönköping stora svårigheter att få flaskorna sålda. Därför såldes de till slut för 16 000 kronor. I flera fall inte ens det.

I dag är falskorna värda betydligt mer, närmare bestämt 273 000 kronor, enligt uppgifter som Veckans Affärer tagit fram.

I efterhand

Ångrar du att ni sålde flaskorna för 16 000 kronor?

– Priser och sådant går inte att göra så mycket åt i efterhand. Vi hade inte heller de kundkretsarna att vi hade möjlighet att sälja direkt till privatpersoner, förklarar Peter Lindberg.

– Men det är roligt att flaskorna fortfarande tar världsrekord, säger han.

Sålde ni alla 2 200 flaskorna?

– Nej. Några flaskor blev förstörda och några ska finnas kvar, lagrade i Frihamnen. Men det är inget som jag har kontroll över, tyvärr.

Baltic Wreck Jönköping sålde flaskor för totalt 6 miljoner kronor och gjorde, enligt Peter Lindberg, ingen vinst över huvud taget. Peter Lindberg lämnade företaget 2002 och arbetar i dag för ett annat dykföretag.