Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3 000 fler väntas sakna arbete

Antalet arbetslösa i Gävleborg kommer att öka med 3000 personer det närmaste året.


Det räknar arbetsförmedlingen med i sin senaste prognos. Lågkonjunkturen har slagit till snabbare och hårdare än vad någon tidigare räknat med.


– Vi har alla blivit tagna på sängen, säger utredaren Bitte Lyrén.

Så sent som i juni räknade arbetsförmedlingen och de arbetsgivare man intervjuat med fortsatt ganska bra tider och rätt god tillgång på jobb.

Nu är bilden betydligt dyst-rare.

Under hösten har varslen avlöst varandra och nu hotas 3 500 personer i länet av uppsägning. De flesta av dem finns inom industrin.

Och till skillnad från tidigare räknar arbetsförmedlingen med att den största delen av varslen verkligen kommer att utlösas.

– Tidigare har man kanske säkerhetsvarslat. Nu kommer en stor del förmodligen att leda till att folk verkligen blir uppsagda, säger Eva Holmberg-Tedert, verksamhetssamordnare på arbetsförmedlingen i Gävle.

De som drabbas snabbast – och som inte syns i varselstatistiken – är dock de som har vikariat och andra tillfälliga jobb. I dåliga tider är det i första hand de jobben som dras in.

– Det påverkar främst ungdomar och invandrare och andra som ännu inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden. Det är de som drabbas hårdast och det är också de som har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden igen, säger Margareta Mörtsell, arbetsförmedlingschef i Bollnäs.

De som nu varslats om uppsägning på bland annat Sandvik är förmodligen de som har lättast att hitta nya jobb, det är betydligt svårare för de som varit arbetslösa länge eller inte har så mycket arbetslivserfarenhet.

Men det finns också ljuspunkter. Ett är att utgångsläget är bra. Arbetslösheten är fortfarande lägre än på länge och det finns fortfarande ganska gott om jobb att söka.

Viss arbetskraft är det också ännu brist på. Exempelvis förskollärare, specialistsjuksköterskor, läkare, revisorer, apotekare och vissa ingenjörer.

– Det är främst yrken som kräver ganska specialiserad utbildning, säger Bitte Lyrén.

Trots det räknar man med en ganska dramatisk ökning av arbetslösheten det kommande året. Från ungefär 6 600 personer vid detta årets slut till 9 200 personer i slutet av nästa år.

Därtill räknar man med att antalet personer i någon form av aktivitetsstöd kommer att stiga med åtminstone 300 personer.

Det blir totalt en ökning på nära 3 000 personer.

– Men prognosen är osäker. Det kan bli fler, säger Bitte Lyrén.