Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3,5 miljoner ska ge unga en bra start

25 miljoner kronor kostar Gävle kommuns nya avtal med Brynäs.
Men varifrån tas pengarna – och vad ska de egentligen användas till?

Som Arbetarbladet tidigare berättat är det Brynäs IF:s nya samarbete med barnrättsorganisationen Unicef som gör att kommunen vill gå in som partner.

Under fem år planerar man att satsa totalt 25 miljoner kronor, fem miljoner kronor per år.

Av de pengarna går en miljon till att köpa rättigheterna till arenanamnet så att nuvarande Läkerol Arena åter ska heta Gavlerinken.

Ett bra och billigt sätt att marknadsföra Gävle anser kommunens förvaltningschef Helén Åleskog.

– Gavlerinken är ett namn som kommer att synas mycket i media och det är viktigt om vi vill att Gävle ska växa och människor och företag ska flytta hit.

– Jämfört med vad andra kommuner fått betala är det inte dyrt. Malmö till exempel betalar fem miljoner per år för namnet Malmö Arena, konstaterar Åleskog.

Ungefär en halv miljon kronor går till Brynäs elitlag, men det är inga nya pengar utan ett bidrag som finns sedan länge och som nu bakas in i det nya avtalet.

Resten av satsningen – 3,5 miljoner kronor – går till det nya barn- och ungdomsprojektet "En bra start".

Målet är att ge alla barn i Gävle en bra start i livet – med meningsfulla aktiviteter, hjälp att klara skolan, bra förebilder och möjligheter att komma ut till jobb.

2,5 miljoner av dessa pengar betalas ut som pengar för att Brynäs ska samarbeta med Gävles skolor, arrangera lekar och aktiviteter i stadsdelarna och vara med och ordna praktikplatser för 250 unga.

Den sista miljonen bidrar kommunen med i form av personal – bland annat skolpersonal – och lokaler.

Pengarna tas inte från kultur- och fritidsnämndens budget utan från en särskild pott för "Särskilda utvecklingsinsatser" som ligger under kommunstyrelsen.

Innan avtalet börjar gälla ska det godkännas av kommunfullmäktige.