Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30 miljoner för att sanera Steneborgskanalen

Nu ska det metertjocka lagret stenkolstjära på Steneborgskanalens botten bort. Kommunen får

30 miljoner i bidrag av staten för att sanera kanalen från miljögifter.

Det är länsstyrelsen som förmedlar 30 miljoner av statliga medel för att sanera Steneborgskanalen. Länsstyrelsen har en topplista med 30 förorenade områden i länet och Gävle Gasverk ligger på tionde plats.

Marken runt gasklockorna och de mest förorenade byggnaderna sanerades från miljögifter förra året. Men Steneborgskanalen nedanför gasverksområdet, där det mesta av restprodukterna från verksamheten hamnade, är fortfarande orörd.

Enligt undersökningar som gjorts i kanalen finns det ett lager stenkolstjära på botten som precis nedanför gasverkstomten är över en meter tjockt. Övriga delar av kanalen är också kraftigt förorenade av bland annat tungmetaller, cyanider och olja. Under varma sommardagar ska man till och med kunna se att tjära bubblar upp från botten.

Med hjälp av bidraget kan kommunen stoppa spridningen av föroreningarna från kanalen till Inre Fjärden. Nu ska man söka tillstånd hos Miljödomstolen om att bedriva vattenverksamhet i området. Därefter ska kanalen muddras.