Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30 möten med alkohol – bolaget betalade

Ett internt möte med vin på eftermiddagen följt av ett affärsmöte med mer vin och öl på kvällen.

Så har det kunnat gå till när Sandviken Energis ledning arbetat. Enbart vd:n Alfons Kubulenso har för kommunbolagets räkning bjudit på alkohol vid ett 30-tal tillfällen under knappt två år.

Uppgifter om vad mötena handat om saknas i redovisningen.

Privatgranskaren Tomas Roslund var den som först spräckte bilden av att Sandvikens kommuns påstått restriktiva hållning till alkoholrepresentation för skattebetalarnas pengar gäller även verksamheten som bedrivs i bolagsform.

När Arbetarbladet hakade på och tittade närmare på alkoholkonsumtionen i Läkerol Arena, där mellanchefer inom kommunkoncernen festat på ett uppseendeväckande sätt, valde energibolaget att omedelbart stänga sin hyrda loge.

En fortsatt genomgång av de betalningar som signerats av vd:n Alfons Kubulenso ger bilden av att det varit något av en kultur inom ledningen att träffa varandra eller externa affärspartners över en bit mat och ett glas vin, ibland sprit, bokfört som skattefri representation i samband med möten.

Från december 2010 fram till i dag har Alfons Kubulenso för företagets räkning bjudit på måltider vid ett 80-tal tillfällen. Några av gästerna är ofta återkommande som exempelvis styrelseordföranden Jan Davik, ett par av bolagets egna mellanchefer, en konsultföretagare och en kollega från ett annat energiföretag.

Vid ett 30-tal tillfällen har det förekommit alkohol i samband med representationen.

Ett par gånger har vd:n hunnit med att bjuda på alkohol vid både eftermiddags- och kvällsmöten samma dag.

Av det underlag Arbetarbladet fått ut går det inte att skaffa sig någon klar bild av syftet med varken den interna eller externa representationen.

”Affärsmöte” eller ”möte” är de kortfattade beskrivningar som anges på deltagarförteckningarna oavsett om styrelseordföranden och vd:n tagit en hamburgare ihop på McDonalds, om det ätits lunch på golfrestaurangen eller om vd:n bjudit mellanchefer på god mat och fint vin på ansedda Riche i Stockholm.

För Skatteverkets bedömning av vad som är skattefri representation eller skattepliktig förmån är dokumentationen viktig.

I sina anvisningar rekommenderar Skatteverket arbetsgivarna att spara exempelvis program eller dagordning som klargör syftet med ett möte.

Fest för nio. Energibolagets ledningsgrupp drack vin och sprit för 4 500 kronor vid ett barbesök i samband med en internkonferens förlagd till Sälens högfjällshotell i mars 2011. Nio personer var med och festade. Kommunbolaget betalade. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och har ingenting med personerna i artiklarna att göra.