Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

300 protesterade mot vargpolitiken

– Hur kan rovdjurs livskvalitet vara viktigare än människans?

Det var en av många åsikter som fördes fram i Ockelbo på lördagen, vid en manifestation mot regeringens rovdjurspolitik.

Drygt 300 personer från Söderhamn till Tierp slöt upp för att lyssna och dela med sig av sina erfarenheter av rovdjur.

Flera talare kände sig förda bakom ljuset av regeringen som de ansåg inte höll fast vid det antal vargar som var sagt. Talare menade att vargstammen kommer att öka till 5 000 vargar år 2019.

De efterlyste siffror på hur mycket vargen kostar skattebetalarna.

– Det finns ingenstans på jorden där människor och vargar kan leva i symbios med varandra. Vi vill att vargen ska finnas inom inhägnat området i nationalparker, sa Lennart Lantz, från Bergvik.

Flera ansåg att vargen förstör landsbygderna och inkräktar på människors liv – då barn och vuxna med husdjur, enligt dem, inte kan ströva fritt i skog och mark. Rovdjuren är också ett stort hot mot lantbrukare och det öppna landskapen, enligt dem.

– Vi är en miljon människor här i regionen som ska hysa hela Sveriges rovdjursstam. Det kan inte vara rätt, menade Lennart Lantz, från Bergvik, som slutat jaga då han inte vågar släppa sina hundar.

Sten-Åke Rönnqvist, en av arrangörerna, var mycket besviken att Länsstyrelsen inte kom.

– De är ytterst ansvariga för rovdjursfrågorna i vårt område. Vi ville att alla ska få säga sin mening.

Manifestationen ägde rum på flera ställen i Sverige.