Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 tips om helikopterrånet

/

Enligt Ulf Göranzon, Stockholmspolisens talesman, har polisen fått in 300 tips med iakttagelser om gårdagens helikopterrån mot en värdedepå i Stockholm.

Annons

Polisen är angelägen om att allmänheten fortsätter att lämna tips till exempel om hur helikoptern har rört sig innan och efter rånet. På frågan om några gripanden är nära förestående svarar Göranzon:
- Det kan komma förr eller senare och jag är övertygad om att polisen kommer att lyckas lösa rånet.

Enligt honom arbetar för närvarande ett hundratal poliser med rånet.

De två personer som frihetsberövades i går misstänks inte för inblandning i rånet utan för häleri. En av dem släpptes i går kväll medan den andre fortfarande sitter hos polisen. Han var efterlyst eftersom han inte inställt sig för att avtjäna ett utdömt fängelsestraff.

Redan för ett år sedan dömdes säkerheten vid Stockholmspolisens helikopterbas i Myttinge ut i polisens egen utredning.

Rånarna i Västberga fick ett stort försprång genom att sätta polisens helikoptrar ur spel med en bombattrapp.

Sten-Olov Hellberg, länspolismästare i Dalarna, lämnade i juni förra året en rapport om den nationella helikopterverksamheten till Rikspolisstyrelsen. Där kritiserade han säkerheten i Myttinge, skriver Dagens Nyheter på nätet.
- Det är i princip ett tält som helikoptrarna står i. Såvitt jag kan bedöma finns det inte bemanning där dygnet runt, säger han till DN.

Han är kritisk mot säkerhetsbristerna, särskilt mot bakgrund av att en polishelikopter tidigare hade beskjutits i en hangar i Göteborg.

Polisens två helikoptrar är bara tillfälligt placerade på Myttinge, enligt Tommy Hydfors vid Rikskriminalpolisen. Sedan anläggningen i Tullinge förstördes i en brand 2002 har polisen inte lyckats få en permanent placering till stånd. Därmed har man inte kunnat stärka säkerheten så mycket som man skulle ha velat.

Rikspolischef Bengt Svenson säger till SVT:s Aktuellt att det inte är acceptabelt att polisen inte har kunnat skydda sina helikoptrar på ett bättre sätt på den temporära basen i Myttinge. Nu vill han att helikoptrarna åter ska flyttas till örlogsbasen Berga, en placering som polisen tidigare blev uppsagda från.
- Jag tycker att det är den bästa platsen för oss och jag förutsätter att vi efter samtal med ÖB ska komma tillbaka dit, säger han.

Mer läsning

Annons