Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40 unika filmer om Sandviken sparade på dvd

Folkskoleläraren Artur Åslund var en filmpionjär. Redan på 30-talet använde han färgfilm. Nu finns 40 av hans filmer hos Sandvikens kommun på dvd-skivor.


– Artur Åslund var en fascinerande person. Han brann för film, säger arkivarie Bosse Hedblom.

Det finns få färgfilmer från 30- och 40-talen i Sverige. Därför tillhör Artur Åslund sannolikt de första filmarna som använde färgfilm i landet.

– På den här tiden fanns inte tekniken för framkallning av färgfilm i Sverige, jag tror att han lät framkalla dem i Paris, säger Bosse Hedblom, arkivarie vid Sandvikens kommun.

På bordet framför honom ligger filmrullar och en trådbandspelare från Chicago. Bandspelaren köpte Artur Åslund under en resa till USA efter andra världskriget.

I Sandviken minns man Artur Åslund som folkbildare. Han höll kurser i foto på ABF. För många är han också folkskoleläraren i Ovansjö som tidigt använde film i undervisningen.

Men han är även ihågkommen som flygare och han gjorde drygt 500 flygningar för Sandvikens flygklubbs räkning.

De flesta filmerna är från krigsåren. En av dem kallade han Sandvikenfilmen och den ljudsatte han med sin egen berättarröst 40 år senare.

Här ser vi lyckliga studenter i realskolan som nyss tagit examen, två beredskapsfester på Jernvallen, ett 1 maj-tåg, en allsvensk fotbollsmatch mellan Sandviken och Örgryte på Norra IP och simskolan i Sörtutt. Och allt är i färg.

Filmen har redigerats av Lina Högberg från Sandviken och i en sekvens skymtar två timmerbilar förbi. Åkeriet ägdes och drevs av hennes morfars far Helge Åkerlund. I en annan sekvens ser vi midsommarfirandet på Högbo bruk 22 juni 1941. Samma dag anföll Tyskland Sovjetunionen.

I kommunens arkiv finns nu runt 40 digitaliserade filmer från Artur Åslund.

– De svartvita filmerna är undantag, han använde i princip bara i färgfilm, säger Bosse Hedblom.

Redan 1939 var Artur Åslund på väg till USA för att spela in en film, men han kom inte längre än till Stockholm. Krigsutbrottet kom emellan. Hans bilder från Stockholm visar bland annat löpsedlar med krigsrubriker.

Hans brorsdotter Ingrid Wekenius minns honom väl.

– Han visade alltid film och han ville filma oss när vi sjöng, säger hon.

De arvoden Artur Åslund fick från kurserna på ABF sparade han. När han gick bort 1986 uppgick summan till 108 000 kronor.

I en anteckning som Ingrid Wekenius och hennes släktingar hittade hade han skrivit att pengarna skulle gå till en handikappfond hos ABF.

– Artur Åslund anordnade ofta filmvisningar för allmänheten, han ville verkligen dela med sig av sina kunskaper, säger Bosse Hedblom.

Artur Åslunds unika färgfilmer från krigstiden är bevarade