Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 ingripanden – polisen nöjda med stadsfesten

Efter helgens stadsfest kan polisen konstatera att den gått lugnt till – åtminstone jämfört med vanliga helgkvällar i Gävle.

Annons

Sammanlagt blev det 50 ingripandet mot personer i helgen – 37 omhändertaganden på grund av berusning, och 13 personer har avvisats från platsen.

- Den som var ansvarig tycker att den som har haft arrangemangen skött sig bra, även arrangören har framfört att det var ett bra samarbete mellan ordningsvakt och polis, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Enligt honom har arrangören skött sig bra, utan för mycket folk i tälten och tillräckligt med ordningsvakter.

LÄS MER: Stadsfesten slog besöksrekord – "Vi är jättenöjda"

För första gången fick polisen i Gävle tillfälle att dela ut ”Tafsa inte”-armbanden till besökare. Det är armband som delas ut till besökare på större evenemang med syfte att polisen ska få till en dialog med besökare om sexuella ofredanden. Enligt Mikael Hedström var dialogen med besökarna givande.

- Man upplevde det som jättetrevligt att dela utoch ha samtal med männen, och männen skulle vara med och sprida det vidare, och de hade full förståelse. Det är inte acceptabelt att man tafsar på tjejer.

Under festligheterna gjordes inga anmälningar om ofredanden, men om det var tack vare samtalen kan Mikael Hedström inte svara på.

- Vi kan ju inte vara säkra på att det inte inträffar, och det beror att de ej vill anmäla, men i förhållande till andra evenemang ser det bra ut eftersom vi inte har nån anmälan.

LÄS MER: Kajsa, 10, och Felicia, 12, sätter betyg på stadsfestens mat och karuseller

På måndagseftermiddagen hade inga klagomål på stadsfesten upprättats hos kommunen ännu. Torsten Sörell har varit ansvarig för Cityfesten och Stadsfesten tidigare år men inte i år, och berättar att när klagomål väl kommer in till kommunen så handlar det ofta om "befogade förslag om förbättringar" snarare än klagomål.