Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

500 lägenheter startskottet för Gävles nya stadsdel

Bostadsbyggandet vid Gavlehov kan komma i gång redan i år.
500 hyreslägenheter blir startskottet för Gävles nya stadsdel.
– Folk ska ha råd att bo här, säger Stig Erlend på RSS Nordic.

Planerna för Gavlehov är stora. Vid arenaområdet mellan Sätra och Stigslund är det tänkt att en helt ny stadsdel ska växa fram med omkring 1 500 bostäder, butikslokaler och nya skolor.

I våras berättade Gävle kommun och RSS Nordic, fastighetsbolaget som äger Estraden-området, om framtidsvisionen.

Mycket kommer att dröja flera år innan det blir verklighet.

Men redan till vintern är det planerad byggstart för den första etappen – omkring 500 lägenheter bredvid friskolan Prolympia.

Här finns en färdig detaljplan, som kommunfullmäktige godkände i våras.

Det blir inte bara RSS Nordic som bygger.

Fastighetsbolaget Concent har fått köpa en del av marken för 28 miljoner kronor och ska bygga två kvartershus med sammanlagt 300 lägenheter.

I husen, som kommer att ligga närmast Gavlehovsvägen, blir det allt från ettor till fyror, men med en övervikt av små lägenheter. Uteslutande hyresrätter.

– Det känns lite speciellt att vara först ut och bygga i den nya stadsdelen. Att få sätta nivån för området och skapa intresse hos folk, säger Michel Fatehnia, projektutvecklare på Concent.

Han beskriver de planerade lägenheterna som smarta och yteffektiva.

– Vi jobbar mycket med att få till bra planlösningar så att vi kan få in alla funktioner på en mindre yta och på så sätt hålla nere boendekostnaderna, säger Michel Fatehnia.

– En tvåa på 40 kvadratmeter kan ändå ha plats för allt nödvändigt.

Concent AB, som bildades 1998 inom det klassiska fastighetsföretaget Lundbergs, har hittills mest byggt bostäder i storstäderna och universitetsstäderna, men också hotell, skolor och affärsfastigheter runt om i Sverige.

I Gävle är man nya

– Vi ser Gävle som en spännande stad som växer mycket och har ett stort behov av bostäder. Särskilt hyresrätter, säger Michel Fatehnia.

Concent hoppas kunna söka bygglov under hösten och börja bygga till vintern.

Tanken är att de första hyresgästerna ska kunna flytta in under 2017.

Även RSS Nordic hoppas kunna söka bygglov innan jul för de två hus med 200 hyreslägenheter som man tänker bygga själva, bakom Concents hus. Det blir ettor, tvåor och treor.

– Det finns en stor efterfrågan på mindre hyreslägenheter i Gävle. Hyran kommer att hamna mellan 6 000–10 000 kronor, så vanligt folk har råd att bo här, säger Stig Erlend, affärsutvecklingschef på RSS Nordic.

Han berättar att många fastighetsbolag hört av sig till dem och vill vara med och bygga den nya stadsdelen.

– Genom att ta in fler aktörer kan vi utveckla området snabbare. Och vill till exempel Gavlegårdarna vara med så är de också välkomna, säger Stig Erlend.

Företaget, som håller på att bygga 128 lägenheter på Gävle strand, berömmer mottagandet man fått av Gävle kommun.

– Servicen har varit fantastisk. Nu väntar vi på att kommunfullmäktige ska ta beslut om visionen för Gavlehov och sedan ska vi ansöka om en ny detaljplan för resten av Estraden-området.

LÄS MER:

Gavlehov blir ny stadsdel med 1 500 bostäder

Här ska tennisen i Gävle få sin nya hall

Nya bostadsområdet byggs fär unga