Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

6 december

/

Erlösung - Carol of the bells

Annons

Det är något automatiskt roligt med ett kristet black metal-band. Black metal är så klart tillräckligt roligt som det är, men att mannen med yxan till höger har ett "rättvänt" kors på sig (uppochnedvänt uppochnedvänt kors?) gör det extra roligt. Det är liksom ett dubbelt utanförskap.

Extrem metal är ju redan som det är en väldigt ljusskygg subkultur med få men passionerade fans. Att sedan dessutom ta avstånd från 99% av sin egen publik genom att ta ställning för den religion som hela genren är en revolt emot liknar ju någon sorts självplågeri av bibliska mått.

Men i dessa tider när alla konkurrerar "på lika villkor" om medieutrymmet, är det kanske bra att hålla sig till sin, om än så smala nisch. Eftersom bandet själva finns, bör det kanske finnas fler kristna som tilltalas av musiken och estetiken i black metal men inte kan lyssna på den av ideologiska orsaker. Ja, vad säger man? grattis! Erlösung betyder "frälsning" på tyska och deras julskiva heter "Christmas ist krieg".

Detta finns att läsa i anslutning till youtube-klippet: "Christmas ist Krieg is a full front attack on the Commercialization on Christmas, and brings Christmas back to it's roots... raw, atmospheric, Black Metal war"

Olle Ohlsson

Mer läsning

Annons