Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

60 år med mänskliga rättigheter

10 december 1948 antog FN:s generalförsamling deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Deklarationen som i 30 artiklar slog fast att vi alla har samma rättigheter, oavsett kön, ursprung, religion eller politisk övertygelse (artikel 2).

Samma rätt att leva anständigt, samma rätt att slippa förtryck. Det gäller dig och mig, såväl som den förslavade burmesiska flyktingkvinna som städar vårt thailändska semesterhotell, barnen som syr våra billiga kläder under vidriga omständigheter, mannen som bor med fru och elva barn på en soptipp i Manilla och alla andra som 60 år efter deklarationens antagande fortfarande lever som slavar i en värld som lämnar mycket att önska.

Det gäller dem som torteras, våldtas, dödas enkom för sin övertygelse skull. Som riskerar sina liv genom att göra det som för oss är självklart; uttrycker sina åsikter, påtalar orättvisor (artikel 19).

Bristen på respekt för individen är skriande. Och som alltid är det de fattigaste av de fattiga som drabbas hårdast. Som bara kan drömma om rätten till en anständig levnadsstandard (artikel 25), till vila och fritid (artikel 24), till undervisning (artikel 26) och allt det andra som borde vara en självklarhet 60 år efter deklarationens tillkomst.

I artikel ett läser vi:

Låt oss använda det förnuftet och samvetet till att tillsammans skapa en värld som är till för alla, och där respekten för varje människa är överordnad girighet och rädsla. En värld där vi alla kan vara trygga och utvecklas, en värld vi alla skulle trivas bättre i.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel