Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

60-plussare väljer bättre

Det finns 1 miljon singlar över 60 år i Sverige. Precis som yngre söker de kärlek och nya intima relationer, som ofta blir bättre än de tidigare, eftersom man lärt av sina misstag.

– Dessutom påverkas man av den återstående tiden att leva. Man vill inte såra någon i onödan och är mer rädd om relationen, säger forskaren och docenten Peter Öberg på Högskolan i Gävle.

Tillsammans med Torbjörn Bildtgård, fil dr från Stockholms universitet, har han velat ta reda på hur äldre ser på nya intima relationer, deras attityder och förväntningar. Ett trettiotal personer mellan 60 och 90 år, med olika slags erfarenheter har djupintervjuats. De är omgifta, särbor, sambor eller har tillfälliga kontakter.

Peter och Torbjörn ville veta vilken roll relationerna spelar för synen på åldrandet och äldres livskvalitet. Många har stereotypa föreställningar om äldres liv som till viss del punkterats i undersökningen.

– Tidigare var en livsbana självklar; man skulle gifta sig, få barn. Nu finns en valfrihet även på äldre dar: Hur ska man leva? Fler äldre skiljer sig, konstaterar Peter Öberg.

Bland mycket annat kommer en insikt om att ett icke fungerande sexliv inte behöver vara sexets fel.

– Det många trodde berodde på ålder hade mest med ett långvarigt äktenskap att göra, att man blivit som syskon. Med en ny blir man kåt igen, det blir lustfyllt på nytt, som när man var yngre. De vi intervjuat vill gärna lyfta fram att det är möjligt att ha bra sex på äldre dar. Man är inte fruktbar heller, och har egentligen alla förutsättningar för ett extremt utsvävande sexliv. Men här går en gräns också, de ”yngre äldre” är uppväxta med större frigjordhet än de ”äldre äldre”, säger Torbjörn Bildtgård och avslöjar:

– Många har haft älskare och älskarinnor under sina tidigare äktenskap.

Vad skiljer de äldres relationer från de yngres?

– Man har mer tid att odla sin relation och ofta god ekonomi och kan uppleva de goda åren med någon med konst, resor, teater. Tidigare, speciellt för den som mist sin partner, kunde åldrandet upplevas som dödens väntrum, nu ser man nya möjligheter. Den återstående tiden att leva påverkar. Man har lärt av gamla misstag och är rädda om varandra, säger Peter Öberg.

– Kvinnor vill oftare vara särbo, de har kommit ifrån hushåll där de mer eller mindre passat upp och vårdat. De är också mer benägna att ställa sig frågan: ”Kommer jag att klara en förlust till?”.

Hur väljer de äldre en ny partner?

– Ofta går det bra att vara ensamstående tills man går i pension, då vill man ha någon att dela tiden med. Många sållar faktiskt bort de skröpliga, de är rädda att bli fast i ett vårdande. Man har lite bråttom: ”Vi har inte tid att vänta”, säger många. Det blir lite sista chansen och man spiller ingen tid. Dessutom har internet förändrat dejtinglandskapet även för äldre, säger Torbjörn Bildtgård.

– Andra tar upp nygamla relationer, ungdomskärlekar. De känner sig tryggare då, de ”har inte tiden att dejta okända”. De flesta vet vilken slags partner de vill ha, berättar Peter.

Hur tas en ny partner emot av omgivningen?

– Nästan alltid positivt. För barnen blir det lättare, det blir lite ”avlastade” och behöver inte oroa sig så mycket för sina gamla föräldrar.

Ett annat syfte med studien är att se framtida behov av omsorg. Gifta och sambor har en större benägenhet att vårda än särboende.

– Det handlar om grad av etablering i förhållandet. Ensamhushållen ökar och är sårbara. Samhället tjänar på att vi flyttar ihop, konstaterar Peter Öberg.

Har forskningen påverkat era egna liv på något sätt?

– Vi köpte rosor till våra fruar när vi höll på med intervjuerna. Det väckte oss lite när många berättade att de inte blivit bekräftade och sedda i sina tidigare relationer, säger Torbjörn Bildtgård leende.

Kommentar: Det är Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap som bekostat studien. Frits Flach och Gudrun Pettersson i artikeln intill har inte deltagit i forskarnas intervjuer. De representerar av en slump både medelålder och medellängd på relationen hos dem som deltagit, 78, 71 respektive drygt fem år.