Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

65 statliga jobb till Gävle när myndighet flyttar hit – Sawela: ”Jätterolig nyhet”

Delar av ESF-rådet flyttar till Gävle. Det meddelade statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi, S, i en pressträff på onsdagen.
Totalt handlar det om 65 arbetstillfällen som flyttas till Gävle.

LIVE-TV: Se vår sändning där civilminister Ardalan Shekarabi intervjuas här nedan

Regeringens ambition är att öka den statliga närvaron och antalet jobb i hela landet.

Löfven pratade under pressträffen om att det nu är slut på en lång tids centraliseringstrend till Stockholm och i stället satsas på ett "Hela Sverige-perspektiv". Han pratade också om vikten av att ta hand om kompetens i landet och öka den statliga närvaron.

Totalt flyttar därför hela eller delar av sju myndigheter från Stockholm, varav alltså en till Gävle. Totalt handlar det om 500-550 arbetstillfällen, varav 65 hamnar i Gävle.

– I dag presenterar vi den största omlokaliseringen av statliga myndigheter från Stockholm till andra delar av landet på över ett decennium, sa Löfven under presskonferensen.

Senast den 1 december 2018 ska utlokaliseringen av ESF till Gävle vara klar. Delar av rådet inklusive huvudkontoret flyttar hit. Myndigheten har totalt 130 anställda, fördelade på huvudkontor och åtta regionkontor varav ett redan är placerat i Gävle. Rådets uppgift är att förvalta Europeiska socialfonden, Europeiska integrationsfonden och Fonden för dem som har det sämst ställt (Fead).

– Det här är jätteroliga nyheter för Gävle. Vi har stor kapacitet i vår region att ta emot statliga myndigheter, och kompetensen finns redan här. Det är helt rätt att Gävle är med i ett sådant här sammanhang, säger kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela, M, i ett pressmeddelande.

Riksdagsledamoten Elin Lundgren, S, kommenterar omlokaliseringen så här i ett pressmeddelande:

– Det är mycket positivt att regeringen fortsätter arbetet för att öka den statliga närvaron i hela landet. Regeringen nöjer sig inte med att bara tala om att hela Sverige ska hålla ihop, utan levererar också verkstad för att fler jobb ska finnas utanför Stockholm.

Jörgen Edsvik, S, kommunalråd i opposition, tycker också att flytten är bra:

– Regeringens politik att flytta statlig verksamhet i landet är mycket klokt. För Gävles tuffa arbetsmarknad betyder detta ett viktigt tillskott av nya jobb.

Även landshövding Per Bill välkomnar regeringens beslut.

– Vi hälsar ESF-rådet och deras medarbetarevälkomna till Gävle. Länsstyrelsen bistår gärna vid behov i flytten avverksamhet till Gävleborg, säger han i ett pressmeddelande.

Förutom att delar av ESF-rådet flyttar till Gävle ska också delar av Strålsäkerhetsmyndigheten till Katrineholm, Polarforskningssekretariatet till Luleå, Myndigheten för kulturanalys till Göteborg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor till Växjö, delar av Universitets- och högskolerådet till Visby och delar av Tillväxtverket till Östersund.

Sedan tidigare har också E-hälsomyndigheten flyttat till Kalmar, Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad och myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd finns numera i Skellefteå.

LÄS MER: Regeringen planerar flytt av sju myndigheter från Stockholm