Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7 saker vi minns från Bangen

/

Det är ett historiskt Bangen-år som står för dörren. I 25 år har jazz- och bluesfestivalen arrangerats. Med hjälp av den förre festivalgeneralen Åke Björänge listar vi 7 minnesvärda händelser.
Vill du själv dela med dig av ett minne? Mejla tips@arbetarbladet.se eller skriv i kommentarsfältet.

Annons

1. Regnkaoset under första festivalen 1991. Det regnade tre dygn i sträck och det var sex grader varmt. Hela festivalen i Stadsparken stod i princip under vatten. All el bakom scenen bara sprakade och det kördes dit massa grus och artisterna satt i stövlar, berättar Björänge. "Man var liksom gråtfärdig", säger han, men gav, som tur var, inte upp.

…

2. 2000 stormade det rejält kring Bangen då ett regnoväder och en tromb rev ner festivaltältet. Natten innan festivalen skulle börja och Björänge stod "med byxorna nere och skulle gå och lägga sig" ringde en tekniker och sa att tältet hade rasat. En nattlig jakt på alternativa festivalplatser, bland annat ishockeyhallen på Jernvallen. En stockholmsfirma lyckades dock skaka fram ett tält. Med hjälp av frivilliga krafter från hela Sandviken och engagemang från kommundirektören Svante W Nordh stod tältet uppe klockan sju på kvällen och festivalen kunde börja.

…

3. Guldåret 1998. Bangen blev med i EU-projektet Musik i Sandviken och lyckades boka ett starkt program med många internationella jazz- och bluesgäster. Björänge minns det som festivalens toppår med besökare som reste 20-30 mil för att se den speciella lineupen med namn som Tower of Power, Woody Herman Big Band och Ray Brown Trio.

……

4. Toots Thielmans plankning. Första gången han var på Bangen vägrade han att ta emot skjuts utan skulle gå från Hotell Princess och ner till festivalen där han snart skulle spela. Han gick Köpmangatan ner och över bron när han upptäckte att entrén var på andra sidan. "Jobbigt!", tänkte en 70-årig Toots som bestämde sig för att hoppa över staketet och smita in. Ett par rådiga vakter stoppade dock plankaren och drog med honom emellan sig. Toots bortförklaringar om att han faktiskt skulle spela gick de inte på förrän arrangörerna bekräftat påståendet.

…

5. Babs överraskning. När legendaren Alice Babs skulle hålla ett litet föredrag på Folkets Hus om sitt musikerliv 2002 hade hon slutat sjunga för flera år sedan. Men tack vare ett insidertips från Nils Lindgren, hennes förre kapellmästare, förbereddes ett arrangemang för låten "Allt under himmelens fäste" som han sa att hon "om hon ska sjunga något så är det den". Mycket riktigt! Babs överraskade publiken och backades upp av bandet. "Då stod jag i trumpetsektionen och såg folks ansikten. De bara gapade.", säger Åke Björänge. (se bild ovan)

…

6. Den snobbiga publiken. Varje år när Bangen försöker att flirta lite med en "ny publik" och bredda sig lite, är kritikerna snabba och högljudda. Som i de flesta genrer finns det folk som är mer eller mindre "true" och därmed allergiska mot mer kommersiella akter. Björänge minns: "Bröderna Rongedahl fick jag väldigt mycket skit för att boka, men det var också något som blev väldigt bra".

…

7. Publikfrieriet som gick hem. När Owe Thörnqvist bokades till Högbo var det många som tänkte "vad har han där att göra" och han kände av det själv. Thörnqvist och bandet var som en mer kommersiell akt nervösa över att få spela inför nördar på en jazzfestival, men det visade sig gå hem "som tusan", som Björänge uttrycker det. Estradören drog storpublik och charmade de flesta.

…

…

Hur minns du Bangen?

Hör av dig till oss med ditt minne så publiceras det på arbetarbladet.se

Mejla ditt festivalminne till tips@arbetarbladet.se

eller SMS:a in till 72026 och inled ditt meddelande med "abtips" (mellanslag)

På Twitter och Instagram kan du använda hashtaggen #bangenfestival2015

LÄS MER:

BILDSPEL: 25 år av Bangen

Annons