Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 sägs upp när Sandvik lägger ner i Nora

Ett 70-tal personer förlorar jobben när Sandvik lägger ner fabriken i Nora i Västmanland.
– Enheten har haft väldigt låg beläggning under ganska lång tid, säger Conny Rask, Sandviks kommunikatör.

Annons

Personalen informerades om nedläggningen under onsdagen. 41 metallarbetare och 33 tjänstemän berörs och har varslats uppsägning.

I Norafabriken tillverkas och utvecklas prospekteringsutrustning, sliputrustning och verktyg som används i gruvindustrin, framför allt när man letar efter nya fyndigheter eller ska utöka befintliga gruvor.

Fabriken har drabbats av de senaste årens kraftiga nedgång i gruvindustrin med minskade investeringar.

Tillverkningen flyttas till andra enheter inom Sandvik, till vilka är än så länge oklart. Förhandlingarna med facket påbörjas nästa vecka. Sandviks mål är att nedläggningen ska slutföras under det här året.

Nedläggningen i Nora är en del i det stora omstruktureringsprogrammet som lanserades hösten 2013. Målet är att ta bort cirka 25 av Sandviks cirka 150 fabriker runtom i världen fram till 2017.

– Det går enligt plan, sa Sandviks vd Olof Faxander när senaste delårsrapporten presenterades i slutet av januari.

Fram till dess hade man påbörjat stängningen av elva fabriker, varav fem stängdes i fjol. En av dem är GVS-fabriken i Sandviken som stängs under våren och där drygt 110 personer jobbade för ett år sedan.

Sandvik är en av de större arbetsgivarna i Nora och nedläggningen är ett hårt slag mot orten.

– Vi fokuserar först och främst på att stötta våra medarbetare så gott det går tillsammans med Trygghetsrådet och Startkraft, med stöd för att hitta alternativ för dem, säger Conny Rask.

Huvuddelen av de cirka 25 fabriker som ska läggas ned finns inom affärsområden Mining och Machining Solutions (SMS). GVS-fabriken i Sandviken ingår i SMS.

Mer läsning

Annons