Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

710 000 bostäder måste byggas, men alliansen tycker det är viktigare att tramsa

I veckan havererade förhandlingarna om det svenska bostadsbyggandet när allianspartierna lät meddela att man nu hoppar av förhandlingarna.

710 000 bostäder måste byggas de kommande 10 åren enligt Boverket. I 250 av landets 290 kommuner råder bostadsbrist. Men istället för att ta frågan på allvar, tycker allianspartierna uppenbarligen att det är viktigare att ägna sig åt valstrategiskt trams, med bostadspolitiken som insats.

Det hela är en parodi på politiskt ansvarstagande. Vad allianspartiernas manöver i grunden handlar om, är att framstå som handlingskraftiga och smeta på en misslyckad förhandling istället för en lyckad överenskommelse på regeringen. Att det skulle handla om att regeringens förslag är för försiktiga, är rent nonsens. Något som också underströks när regeringen, med en märkbart irriterad bostadsminister i spetsen gick ut och presenterade resultatet av förhandlingarna så här långt under tisdagen.

Bostadspolitiken är ett område som tjänar på enighet över blockgränserna. Inte minst i ett läge där 710 000 bostäder, låt oss reptera denna smått fantastiska siffra, 710 000 bostäder måste byggas under de kommande 10 åren.

Alliansens politik som tycks sätta ett uppluckrat strandskydd i centrum för bostadspolitiken, trots att de som har svårast att komma in på bostadsmarknaden bland annat är unga individer som näppeligen framför allt är de som kommer köpa sig härlig havsutsikt vid ett uppluckrat strandskydd. De hjälps däremot av byggandet av små hyresrätter, av bostäder som inte kräver höga inkomster och dyra lån för att komma i besittning av.

Bostadsbristen är dålig för Sverige. Bostadsbristen begränsar Sverige, såväl ifråga om tillväxt som människors möjligheter. Studier på annan ort kräver bostad, nytt jobb i ny stad kräver bostad, rekrytering av specialistkompetenser inom start up-sektorn kräver bostäder, flytta hemifrån och bli en självständig samhällsmedborgare kräver bostad, en växande befolkning kräver bostäder, integration kräver bostäder.

Bostadsbyggandet och planeringen av bostäder handlar inte bara om att bygga huskroppar. Det handlar om en konstruktion av samhällskroppen där bostadsbyggande kan skapa integration, eller segregation, minska klyftorna mellan människor, eller öka dem. Svensk bostadspolitik handlar inte först och främst om strandskyddets utformning. Det handlar om fastighetsskatt värdig namnet, om att stimulera byggandet även av små hyresrätter och om att skapa boendemiljöer som bygger samman områden och människor, i stället för att separera oss från varandra.

Allianspartiernas uppvisning i veckan är själva antitesen till seriöst agerande och politiskt ansvarstagande. Det har inte Sverige råd med när det råder bostadsbrist i 250 kommuner.