Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

77 600 fler unga har fått jobb

Annons

Tusentals ungdomar har nyligen tagit på sig studentmössan och glatt sprungit ut från skolan. Många kommer att studera vidare till en högre utbildning, andra går direkt ut i arbetslivet. Men för många unga är vägen till ett jobb lång och krokig. Därför jobbar Alliansen för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Sedan augusti 2009 har 77 600 unga fått ett jobb.
Finanskrisen slog hårt mot Sverige och mot jobben. Unga är en särskilt utsatt grupp när konjunkturen går ner och ungdomsarbetslösheten stiger. Det senaste året har den neråtgående trenden brutits. Konjunkturen blir bättre, företagen återanställer och nyanställer. Till detta gör Alliansen det billigare att anställa unga och satsar på bättre utbildning för unga.
För oss moderater är en bra utbildning grunden för att säkra en god kompetensförsörjning för företagen i framtiden. Ofullständiga betyg och avhopp är också vanliga orsaker till en hög ungdomsarbetslöshet. Därför har Alliansen satsat på en förberedande utbildning på folkhögskolan som ska motivera unga utan fullständiga betyg att ta steget mot vidare studier. Dessutom kan arbetslösa ungdomar mellan 20-24 år just nu få studiemedel med den högre bidragsnivån för att komplettera sina betyg vid komvux.
Alliansen har även halverat arbetsgivaravgifterna för att anställa någon som är under 26 år samt infört lärlingsutbildningar för att unga tidigare ska kunna komma ut på arbetsmarknaden, skaffa sig erfarenhet och visa vad de kan.
Jobben är viktiga för samhället och för den enskilde. Detta gäller inte minst för alla unga. Egenförsörjning bidrar till ett friare liv och större möjligheter att kunna styra sitt eget liv. Ett jobb har också en stor social betydelse. Därför kommer vi i Alliansen att fortsätta kämpa för att färre unga ska gå ut gymnasiet utan fullständiga betyg och att fler unga ska ha ett jobb och en egen inkomst.
Tomas Tobé, M
Arbetsmarknadsutskottets ordförande

Mer läsning

Annons