Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

800 Sandvikarbetare i Gimo får gå hem

(Uppdaterad 11.20) 800 metallare vid Sandviks fabrik i Gimo får gå hem den 15 december. På grund av kraftigt minskad efterfrågan på Coromants produkter läggs en stor del av produktionen ner under tre veckor.

Inom affärsområdet Tooling som fabriken i Gimo är en del av kommer även 300 personer med tidsbegränsade anställningar att få gå, men enligt facket berör det inga av IF Metalls medarbetare.


Anledningen till uppehållet i produktionen är en drastiskt minskad efterfrågan på deras produkter globalt. Intresset för Sandviks produkter har minskat drastiskt på kort tid.
– Från och med 2002 och fram till nu har vi kört så det ryker, därför känner vi ingen oro i magen ännu, säger IF metalls klubbordförande Thomas Andersson till Arbetarbladet.


Att de anställda som nu får gå hem har bibehållen lön är sedan länge en del i anställningsavtalen för alla metallare på Sandvik i Gimo.
– Vi jobbar mycket när det behövs och tar ledigt när efterfrågan minskar som nu. Visst är det lysande! säger Thomas Andersson.


Samtidigt skriver hela Sandvikkoncernens vd, Lars Pettersson, i ett pressmeddelande att det inte kan uteslutas att ytterligare åtgärder måste vidtas.