Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

81 hushåll i Tierp blev utan pengar till jul

81 hushåll i Tierp som var lovade försörjningsstöd till jul fick inte sina pengar i tid.
Ett tekniskt fel gjorde att kommunen var tvungen att göra manuella insättningar på konton i mellandagarna i
stället.

Det var inläsningen av datafilen till bankgirot som inte fungerade.

– Det här ska inte kunna hända. Det är lite olyckligt att det händer just när det är så få mellandagar. Under mina 40 år som jag jobbat på kommunen har jag aldrig varit med om något liknande. Det som tidigare hänt är bara att man glömt någon enskild betalning, säger redovisningschef Birgitta Åström.

Såväl barnfamiljer som människor utan barn drabbades av den försenade utbetalningen. Det rörde sig sammanlagt om en halv miljon kronor som skulle betalas ut. Men det var inte enbart försörjningsstöd i form av rena pengar utan också hjälp med räkningar. Följden blev att Resurscentrum vuxna fick ta emot många människor som var förtvivlade och grät i luren. Förutom att de såg till att människor fick sina pengar i mellandagarna var det vissa hushåll som fick checkar eller matrekvisitioner.

– Det är typiskt att det här ska hända inför en storhelg då vi slitit häcken av oss för att folk ska få sina pengar. Datalfilen gick i väg härifrån i tid. Vi hade också tagit hänsyn till att Nordea behöver ytterligare en bankdag på sig för de som har pengarna där, säger socialinspektör Sverker Åkerman.