Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

90-åriga Marys desperata rop på hjälp

Dagen innan hon skulle fylla 90 år ramlade Mary Liljeroos och bröt armen.

Efter en vecka på sjukhuset har hon legat hemma i lägenheten med svåra smärtor utan att ens kunna röra sig så mycket att hon kan få i sig en mun vatten utan hjälp.

– Jag har bett till Gud och alla människor om att få komma till ett korttidsboende. Men det finns ingen plats, säger hon.

Vid en omläggning i samband med årsskiftet tog Sandvikens kommun bort 13 platser för korttidsvård på Karl-Johangårdarna och Rosengården. Samtidigt skärptes riktlinjerna för vilka som ska få rätt till korttidsvård efter exempelvis en sjukhusvistelse.

Bilden som de ansvariga på kommunen ger är att man tidigare haft onödigt många platser och att dagens antal väl täcker behovet.

Åldringar far illa

Men det stämmer inte med de uppgifter som Arbetarbladet har fått. Flera anhöriga och sjukhusanställda har under de senaste veckorna kontaktat tidningen och berättat om åldringar som skickats hem från sjukhuset i ett sådant dåligt skick att de farit illa och snabbt tvingats återvända för fortsatt vård.

– Gamla människor får lida medan kommunen och landstinget försöker vältra över kostnader på varandra, säger en anställd på sjukhuset som inte vågar gå ut med sitt namn inför risken att bli stämplad som illojal mot arbetsgivaren.

Bröt armen

Mary Liljeroos fick på fredagsmorgonen hjälp av en bekant med att ringa Arbetarbladet för att berätta om sin situation. Detta som ett närmast desperat rop på hjälp sedan hon legat sömnlös av smärta och helt oförmögen att röra sig efter en olycka i slutet av januari då hon bröt armen och slog sig medvetslös.

– Jag har bett om en korttidsplats sedan jag kom hem från sjukhuset. Men jag får ingen hjälp. Jag trodde inte man kunde ha så ont som jag har. Det är omöjligt att sova på nätterna med den här smärtan.

Mary Liljeroos får utökad hjälp av hemtjänsten med medicin, mat och toalettbestyr. Men eftersom hon inte kan röra sig efter olyckan i januari känner sig Mary ensam och otrygg.

Hon klarar inte att dricka vatten själv när hon är torr i munnen. Och larmknappen orkar hon bara trycka in ibland när hon behöver hjälp.

– Generellt har vi platser för korttidsvård som täcker behovet. Ingen enskild person ska behöva komma i kläm, säger socialchefen Karin Jonsson, som nu ska undersöka handläggningen av det aktuella fallet.