Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABF kritiseras för ”slavkonceptet”

Omkring 200 000 kronor i månaden. Så mycket får ABF för att ta emot 40 Fas 3:are. Ett rent utnyttjande, tycker flera upprörda röster i debatten.

– Om man kopplar det till ett vinstintresse förstår jag att man blir förbannad, säger Torgny Jacobsson, ombudsman på ABF.

Artikeln om Inger Mattsson, receptionist på ABF Gästrikebygden i jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas, har väckt starka känslor hos läsarna. I artikeln framkommer det att ABF har 40 Fas 3:are.

”Pinsamt av ABF Gästrikland att utnyttja högeralliansens slavkoncept”, lyder exempelvis en av kommentarerna på nätet.

Men Torgny Jacobsson vänder sig mot hur ABF framställs i den allmänna debatten – som ideell organisation har man inget vinstintresse.

– Vi gör inte det här i något annat syfte än att vi vill skapa riktigt sjysta arbetsplatser med spännande arbetsuppgifter för långtidsarbetslösa, slår han fast.

Arbetarnas Bildningsförbund har centralt uppvaktat regeringen med förslaget om ett nytt kunskapslyft som ett alternativ, men utan framgång.

– Vi är emot systemet, men vi får försöka leva i det, säger Torgny Jacobsson.

Och fungera som en bromskloss för privata intressen.

– Jag drivs av att det är väldigt bra att den sociala ekonomin gör det här. Så länge det finns en plats vakant här det inte något privat intresse som kan sko sig på andra människors elände.

Så intressant som möjligt

Framför allt används anordnarbidraget till att göra arbetsuppgifterna så intressanta och utvecklande som möjligt. Och till att genomföra projekten som har kunnat startas enbart tack vare Fas 3:arna.

Till exempel går pengarna till böcker för att upprätta arbetsplatsbibliotek på olika företag, vilket två personer jobbar med.

– Målet är att gå plus minus noll. Men en eventuell vinst kommer att finansiera olika folkbildningsinsatser i kommunen, säger Jacobsson.

Nationellt sysselsätter ABF just nu 487 Fas 3:are.