Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Adam hyllas som hjälte på tv-gala

14 december hyllas Adam Ivarsson från Gävle som en av sju ”svenska hjältar” i en tv-sänd gala. För två år sedan räddade han livet på Karl-Erik Andersson som höll på att drunkna vid Sörtuttsbadet i Sandviken.

Adam Ivarsson vet inte vem som nominerade honom till ”Svenska hjältar”, Aftonbladets och TV3:s kampanj för att utse Sveriges största hjältar, personer som visat stor civilkurage för att gripa in och hjälpa andra. För ett par veckor sedan när han satt i skolan och åt lunch dök tv-kände Tobbe Trollkarl upp och ropade upp hans namn inför hela skolan.

– Han sa att jag hade vunnit ”Svenska hjältar”. Jag hade inte vetat någonting, men de hade berättat för mina föräldrar att jag var nominerad. Sen intervjuade de mig och jag fick åka tillbaka till stället där det hände och så, säger Adam Ivarsson, som blev väldigt förvånad men glad över utmärkelsen.

Tv-teamet intervjuade även familjen, kompisar, och den man som överlevde tack vare Adams insats, då 65-årige Karl-Erik Andersson från Sandviken. På söndag klockan halv åtta sänds en halvtimmes program om Adam och det som hände den där sommardagen.

Adam Ivarsson, då 11 år, var ute och paddlade kanot vid Sörtutt, då han hörde någon ropa efter sin morfar som försvunnit. Han hoppade i vattnet och lyckades efter flera försök få upp den avtuppade mannens huvud över ytan.

– Det finns inte riktigt ord för att beskriva vad jag tycker och känner inför det han gjorde. Ett så rådigt ingripande och bara elva år, det är otroligt, säger Karl-Erik Andersson.

Han går fortfarande på rehabilitering efter olyckan och har en del problem med en höft, en axel och balansen.

– Men det går hela tiden framåt, jag kan cykla och gå och klarar saker som jag inte klarat tidigare. Nu ska vi åka ner på den här galan nästan hela familjen, säger Karl-Erik Andersson.