Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Adam Tensta folkbildade genom att resa sig upp och gå

Musikern Adam Tensta reste sig upp ur Morgonsoffan i TV4 och gick efter att ha ifrågasatt att kanalen bjudit in en gymtränare från Grums som uttalat sig rasistiskt, för att göra knipövningar. Nämnda tränare är en youtube-profil, som tidigare lagt upp ett inlägg där hon använder grovt kränkande och rasistiska ord. Något hon senare bett om ursäkt för. Hennes förklaring varandes att hon inte visste att det handlade om rasism.

Den förklaringen går tyvärr att köpa. Så sent som förra lördagen blev jag ofrivillig åhörare till en konversation där en ung person totalt oreflekterat använde n-ordet för att benämna ett kortspel. En mycket god illustration över den strukturella rasism Adam Tensta protesterade mot i TV4.

Många är långt ifrån så medveten om sina fördomar och sitt bidrag till den strukturella rasismen som man skulle önska var fallet 2015. Undermåliga skolor, bristande folkbildning, medier som inte tar sitt fulla ansvar, aktiv okunskap, skälen till detta är många. Människor är naturligtvis i allra högsta grad rasister genom ett medvetet val. Men det finns också människor som uttalar sig rasistiskt på grund av just okunskap.

Att Adam Tensta inte ville sitta i TV4s morgonsoffa och fortsätta förklara det som inte borde behöva förklaras alls 2015 är begripligt.

Även om det onekligen är så att varenda svensk 2015 borde fatta att man inte använder n-ordet, vinner ingen på att de som inte förstår, fortsätter vara okunniga. Eller att mediehus kommer undan med vilken skit som helst. TV4s cynism slog tillbaka på dem den här gången. Den skojiga lantisen med bred dialekt och mun som en latrin som var inbjuden i egenskap av just skojig lantis, var bara skojig tills människor upptäckte att hon uttalat sig rasistiskt. Vilket TV4 enligt henne själv visste redan innan de bokade in henne. Enligt Youtube-profilen visste TV4 nämligen att hon gjort ett inlägg med rasistiskt innehåll, de förde ett samtal kring detta och sedan plockade hon bort inlägget, efter att ha uppmanats till detta av TV4.

Adam Tensta valde att folkbilda, han skrev ett debattinlägg på Aftonbladet, han förklarade genom att säga det han ville ha sagt i TV4, för att sedan lämna studion. Hade han inte lämnat studion, hade han suttit kvar och förklarat och förklarat igen, hade frågan han lyfte inte fått den uppmärksamhet den nu har fått. Det mest folkbildande Adam Tensta kunde göra, var att gå ut ur studion. Inte att sitta kvar och prata. Det fattar varenda människa med kunskap kring den mediala dramaturgin.

Youtube-profilen då? Hon som bett om ursäkt och säger att hon läst på.

På hennes Facebooksida syns tyvärr tydligt att de som anser sig själva vara goda och högre stående människor, inte alltid är bättre människor än att de tycker lämplig respons på rasistiska uttalanden är tillmälen som "hora".

Kvar är en viktig debatt, med en bitter eftersmak av hat.