Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aerogel ska ge nya jobb i Gävle

Gävleföretaget Svenska Aerogel har sedan år 2000 vuxit från att bara syssla med forskning till att snart inleda produktion.

1 oktober flyttar de in i Ericssons gamla lokaler på Näringen.

– Vi tror att vi kommer att öka från sju till 20 anställda den närmaste tiden, säger företagets vd Anders Lundström.

Anders Lundström kunde knappast vara en lämpligare föreläsare när det på tisdagen var dags för konferensen Innovationskraft Sverige vid Konserthuset i Gävle.

Svenska Aerogel har lyckats med just den resa som regeringen hoppas att den nya innovationsstrategi som presenterades på konserthuset ska resultera i.

Det handlar om att företag lättare ska hitta kapital och kompetent arbetskraft för att kunna lyfta från idé till verklighet.

Som för många andra mindre företag har frågan om finansiering varit helt avgörande. Tidigare i år blev det klart att företaget fick 1 miljon euro i lån och riskkapital från Energimyndigheten, Almi och ReCap.

– Almi har stöttat oss jättemycket, inte bara ekonomiskt, säger Anders Lundström.

Det gör att företaget nu kan ta det helt avgörande steget mot produktion.

Just nu håller de på att flytta in på 500 kvadratmeter i Ericssons gamla lokaler på Näringen, där senast Electroengine höll till. Där finns också möjlighet att växa ytterligare.

Kunder som vill köpa materialet aerogel finns det flera av. Aerogel är mycket isolerande och har varit känt sedan tidigt 1900-tal.

Det är dock kostsamt att framställa och har därför aldrig slagit igenom fullt ut.

Men Svenska Aerogel har hittat ett effektivare sätt att tillverka materialet. Kunderna väntas främst finnas inom isoleringsbranschen.

Enligt Anders Lundström har företaget sin framtid i Gävle. Han tror att möjligheterna att hitta personalen lokalt är stora.

– Ja, det gäller både till produktionen och till kontoret, säger han.

Produktionen väntas komma igång under nästa år.