Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Afarerna, det är vi!

I gränstrakterna mellan Etiopien, Eritrea och Djibouti lever afarerna.

Många har tvingats fly, ett 40-tal av dem är numera Skutskärsbor.

I går gav de alla chansen att lära känna dem bättre.

Extrastolar bärs fram i Skutskärs bibliotek.

Det har kommit fler än väntat som vill veta mer om afarerna. Ett 60-tal personer har slagit sig ned för att lära känna sina vänner och grannar från Afrikas horn, där afarerna lever i Danakilöknen mellan Etiopien, Eritrea och Djibouti.

Många av dem har tvingats fly och ett 40-tal afarer är i dag Skutskärsbor.

Mariam Moussa är på plats med sin man Hamad Issa. De bor i Uppsala, och Hamad är ordförande i föreningen Afarernas vänner i Sverige. Han inleder dagen med ett föredrag om afarernas historia och nuvarande situation.

Under tiden görs buffén i ordning i rummet intill. Mariam berättar om maten; här finns sambusa som är kryddiga och friterade köttfärsknyten, mulawah, ett bröd gjort på vetemjöl, salt och olja, lammgryta och mycket, mycket mer.

Det är inte bara afarerna som presenterat sig på Skutskärs bibliotek. Tidigare har uigurerna, ett minoritetsfolk i östra Kina berättat om sin kultur och efter afarerna blir det somaliers och azerbajdzjaners tur.

Marie Larsson och Jenny Dahlberg-Jönsson som jobbar på kommunens integrationsavdelning är med och ordnar kulturdagarna, liksom kulturkonsulenten Urban Forsgren.

– Det är jätteroligt att det är så mycket folk! ler Marie, lätt och glatt överraskad.

Maries svärmor Margareta Larsson är en av de som kommit för att lyssna och smaka på maten. Hon har tagit med sig sin mamma Solveig Adolfsson.

– Det är otroligt gott! säger de och mumsar vidare på grillade kycklinglår.