Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Afasiföreningen i Gävleborg: "Rädda LSS!"

Afasiföreningen i Gävleborgs län är djupt oroade över utvecklingen av tillämpningen av LSS, Lagen om särskilt stöd för personer med vissa funktionsnedsättningar. Vi har medlemmar som tidigare haft tillgång till assistans och ledsagning men som i dag står utan.

Lokala medier uppmärksammade en av våra medlemmar som har omfattande kommunikationssvårigheter och flera olika funktionsnedsättningar och som nu står utan assistans. Sjuttiofem timmar har blivit noll efter tretton år med assistans. Andra medlemmar har fått ledsagningen indragen. Det är så långt från FN:s Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning en kan komma.

Förutom en fara för livet och kraftigt reducerad livskvalitet kan den indragna assistansen beröva personen de sista möjligheterna att vara delaktig i samhället. Att vara med i föreningslivet, att gå ut för att handla eller gå på biblioteket är inte längre möjligt. För personer med afasi blir det extra svårt. Många har svårt att använda telefoni eller digitala tjänster och isoleras därför i ännu högre utsträckning. Att möta och kommunicera med andra människor måste göras IRL, i riktiga livet. De kontaktytor som är nödvändiga för talträning och livslång rehabilitering uteblir.

Afasiföreningen i Gävleborg har länge arbetat för att personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter som afasi ska få bättre tillgång till LSS. Istället ser vi att de som blivit beviljade assistans nu står utan. Det är en utveckling som går helt åt fel håll. Landets kommuner måste våga trotsa Regeringens signalpolitik som har lett till att så många människor fått avslag eller förlorat sin assistans. Trots stora behov. Trots sina lagstadgade rättigheter. Den 3 december går vi ut i en gemensam manifestation: rädda LSS!

Bo Jonasson, ordförande Afasiföreningen i Gävleborgs län

Christine Nygren, kanslichef Afasiföreningen i Gävleborgs län

Agneta Tjulin, ordförande Afasiföreningen i Gävle

Katarina Larsson, ordförande Afasiföreningen i Hudiksvall – Nordanstig

Anna Hansson, ordförande Afasiföreningen i Bollnäs-Ovanåker

Else-Britt Larsson, ordförande Afasiföreningen i Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel