Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Agentfilm ur gängorna

Brittisk gentleman möter förortskids och digitala medier i ”Kingsman” – agentkomedin för en ny generation.

Austin Powers och festfixare bort, nu krävs andra ingredienser. Som Google glasses. Microsoftmiljardärer. Smartphonemänniskan. Och en hemlig agent som inte tillhör hennes majestät utan kapitalet. Han är, i tidens anda, betydligt mer av frejdig friskoleentreprenör.

Colin Firth spelar huvudrollen i ett solitt grundat koncept med ett helt koppel andra kändisar på lönelistan. De kalkylerar sannolikt med uppföljare och tryggad ålderdom.

Filmens agentfirma har sitt huvudkontor i ett herrskrädderi. Men gångna tiders överklassnobb tvingas lossa på slipsen och låna ut sitt skottsäkra paraply till en gatusmart grabb. Taron Egerton introduceras som snabblärda hjälteämnet Eggsy.

Det udda parets uppgift är att stoppa en amerikan som bjuder på Happy Meal och livsfarlig internetuppkoppling. Samuel Jackson riktigt frossar i nidporträttet av en mjukvarujätte. Vid sin sida har han mordvapnet Gazelle – en kvinnlig atlet vars underben ersatts med rakbladsvassa Bladerunnerfötter.

Filmens manus strör frikostigt lustigheter och passningar: Agenterna bär kodnamn, efter mytens ädla riddare vid runda bordet. Huvuden serie-exploderar när "James Bond" goes ”Mars attacks”. Även andra JB apostroferas, som Jason Bourne och Jack Bauer. Sverige får oväntat delta. Vi representeras av en pilsk kronprinsessa och en korrupt premiärminister.

Men. Inte ens agentfilmen kan vridas hur många gånger som helst utan att gängorna blir utslitna.

Och. Även om det ska föreställa parodi. Så köper sig ”Kingsman” skratt på riktigt vidriga sexistiska inslag.

Den lämnar mig övermätt och lätt illamående. Artigt sagt. Filmen är löst baserad på en tecknad serie från 2012, av Mark Millar och Dave Gibbons.