Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åh, dessa hycklare!

Per Falk tycker att Göran Hägglund (KD) ska läsa sin Bibel en gång till och ta avstånd från allians- regeringens gynnande av de mäktiga rika och jakt på de små och svaga.

Annons

Åh, dessa hycklare! Senast ut är KD-ledaren Göran Hägglund (GH) som i Dagens Nyheter 17 september i vanmakt inför hotande valnederlag låtsas företräda ”vanligt folk” och dess vardagliga värderingar gentemot vad han kallar den ”radikala eliten”, dit han förstås hänför sina politiska meningsmotståndare.

När GH citerar en dikt av Ulf Lundell menar han att den slår mot just de motståndare som till exempel motsäger ”vanligt folks” värderingar. I själva verket går det lättare att tänka sig att Lundell riktar slagen mot dem som sitter i dagen regering. GH säger det inte rakt ut, men mellan raderna kan man lätt läsa hans försvar för de frireligiösas och KD:s uppfattning att mamma ska vara hemma och pappa försörja familjen.

Så säger GH och precis så är det. Han borde förstås också ha nämnt hur man talar om att pensionärernas intjänade lön straffbeskattas gentemot dem som har jobb, hur man svär och dunkar näven i bordet när man hör att de rika får tiotusentals kronor i sänkta skatter på sina bonusar, och helt slipper förmögenhetsskatt på sina flotta villor och lyxbåtar. Hur man i ilska förbannar GH:s parti- och alliansbröder som gått med på att auktionera ut folkets gemensamma egendomar: Telia, Apoteket, Vattenfall, Systembolaget och konkurrensutsatt järnvägstrafiken, sjukvården, äldreomsorgen och skolorna – de senare kanske mest för att religiösa ytterlighetsriktningar fritt ska kunna indoktrinera sina ungar med rena vidskepelser.

GH undrar varför ”vanligt folk” ska bry sig om mäst- rande åsikter från sådana som inte tycker som han själv. Nej du, Göran Hägglund, sluta hyckla, du som kan Bibelns budskap borde väl också rätta dig lite efter dem: ”Och hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan i ditt öga – du som har en bjälke i ditt eget?” (Matteus 7,3)

Handlar och tänker rätt och gott gör inte de som, liksom du och dina alliansbröder, gynnar dem som redan har utan de som vill försvara dem som inte orkar jobba trots att försäkringskassan, på regeringens order, tvingar ut dem. Inte heller är det god moral i Bibelns anda att tvinga ”vanligt folk” bort från sina invanda, kära miljöer för att flytta halva riket bort för att ta ett jobb som de enligt arbetsförmedlingen bedöms kapabla att sköta.

Mer läsning

Annons