Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren: "En ren avrättning"

Efter mer än en månads uppehåll fortsatte rättegången mot styckmordmisstänkta Albin Aspgren på tisdagen. Arbetarbladet var på plats och rapporterade direkt.

Efter att ha pågått i sju dagar avbröts i januari rättegången mot Albin Aspgren, som åtalats för att i september ha mördat en 24-årig småbarnsmamma från Sandviken.

Gävle tingsrätt beslutade då att Aspgren ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

I förra veckan kom resultatet av den sex veckor långa undersökningen – Aspgren var inte sjuk vid mordet och kan därför dömas till fängelse.

Under tisdagen påbörjades förhandlingarna igen i Gävle tingsrätt.

DETTA HÄNDE I TINGSRÄTTEN:

13.22:

Rättegångsdagen börjar med en genomgång av den utförliga psykundersökningen av Aspgren, som gjordes under sex veckor. Arbetarbladet har mer detaljerat skrivit om den här: Aspgrens armbluff genomskådad av psykteamet.

Aspgren ser trött ut och tittar ned i bordet, samtidigt som han täcker ansiktet med ena handen.

13.28:

Rättegången fortsätter nu bakom stängda dörrar. Dels för att åklagare Ulf Back ville ställa en fråga om socialutredningen i psykundersökningen och dels för att advokat Carl Lindström även han ville ställa frågor till Aspgren om undersökningen.

14.00:

Åklagarsidan har nu, liksom Arbetarbladet tidigare rapporterat, yrkat på att Aspgren ska dömas till livstidsfängelse för mord. Detta bland annat med bakgrund av det inte föregår någon psykisk störning vid mordet och att Aspgrens tics och ryckningar inte gått att förklara ur en medicinsk synpunkt.

Åklagare Ulf Back menar att det finns försvårande omständigheter i det här fallet. Han menar att den mördade småbarnsmamman befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd då hon varit kraftigt berusad vid händelsen. Hon befann sig dessutom ensam i gärningsmannens lägenhet, hos en person hon känner.

Ulf Back lägger också vikt vid att rättsläkare konstaterat att det dödande greppet mot halsen pågått upp emot sju till tio minuter, vilket han menar är en avsevärd tid innan döden tillträdde.

Ulf Back säger också att det inte finns några provokationer i form av nödvärn, bråk eller liknande.

Åklagaren tog också upp Aspgrens våldsfantasier som åklagarsidan menar är ett motiv till mordet. Åklagarsidan har tagit upp detta som ett motiv flera gånger under de övriga rättegångsdagarna.

– Ser man även övriga bevis vinner det stöd att det är våldsfantasierna som är stöd för de här gärningarna. Kvinnan blir plötsligt överfallen och mördad, och det har nästan tecken av ett lustmord eller en ren avrättning, sa Ulf Back.

14.15:

Rättegången har tagit paus. Vi återkommer med rapporteringen när den återupptas.

14.30:

Försvarssidan har yrkat på att gärningen ska rubriceras som dråp, eftersom advokat Carl Lindström menar att det finns flera förmildrande omständigheter.

Bland annat, menar Carl Lindström, finns det ingen planering bakom gärningen. Det är en händelse som sker i all hast. Han menar att det är en händelse som det inte finns någon förklaring till, och att åklagarsidan inte kommit med några tillfredsställande förklaringar till gärningen.

När det gäller dödsförloppet behöver det inte ta så lång tid som åklagaren hävdar, enligt Carl Lindström. Han tar upp tidigare fall då det har gått betydligt snabbare för en människa att kvävas. Han nämner också läkarutlånanden som talar för att det går snabbare att kväva en person som är kraftigt berusad.

Carl Lindström menar också att Albin Aspgren har en psykisk funktionsnedsättning som gör att Aspgren fokuserar på detaljer, inte helheten. Detta menar han står beskrivet i psykologprofilen. Den här funktionsnedsättningen gör att det inte kan uteslutas att Aspgren tolkat situationen i lägenheten helt fel. Aspgren kan ha vaknat till, dragit åt sin arm runt kvinnan, men sedan blivit rädd och inte vågat släppa taget. Han koncentrerar sig på detaljerna, ser inte helheten, och håller kvar trots att han inte vill att kvinnan ska dö.

Enligt Carl Lindström kan Aspgrens funktionsnedsättning också göra att Aspgren inte tänker klart i stressade situationer.

14.40:

Förhandlingen avslutas.

Domen förkunnas 31 mars kl 11.00. Aspgren ska sitta kvar i häktet till dess.

LÄS OCKSÅ:

Aspgren inte sinnessjuk – kan få fängelse.

Nordostmordet – allt du behöver veta.

Aspgrens armbluff genomskådad av psykteamet.