Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren häktas misstänkt för barnvåldtäkt

Gävleåklagaren, som är misstänkt för våldtäkt mot barn, häktades på torsdagseftermiddagen.
Han häktas misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Annons

På grund av det stora medieuppbådet fick häktningsförhandlingen flyttas till en större sal i polishuset.

Mannen kom in i salen genom en nödutgång, i sällskap med försvarsadvokaten Anders Ericsson, med en vit filt över huvudet. När tillfället att fotografera var över och dörren till salen stängts tog den misstänkte åklagaren av sig filten och tittade sig lite oroat omkring.

Åklagaren redogjorde för att mannen ska häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn, som ska ha skett på en mindre ort i Dalarna, och ett fall av sexuellt ofredande i Sundsvall. Enligt försvararen nekar mannen till anklagelserna. Därefter fortsatte förhandlingen bakom lyckta dörrar.

Efter nästan två timmars häktningsförhandlingar kallades pressen åter till salen. Den misstänkte mannen fördes på nytt in i salen, samtidigt som han dolde sitt ansikte från kamerorna. När häktningsbeslutet lästes upp dolde mannen sitt ansikte i sin vänstra hand.

Mannen häktas på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. Efter att häktningsbeslutet hade förkunnats mötte Anders Jakobsson, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, pressen i polishusets foajé.

– Jag kan bekräfta uppgifterna om att den misstänkte och målsägandena har fått kontakt via nätet, säger Jakobsson.

I övrigt ville han inte uttala sig mycket om ärendet.

– Vi har kvar ett antal personer som ska höras. Jag vill inte att några uppgifter ska komma ut så att de kan påverka utredningen. Nu är det upp till mig och polisen att plocka fram den bevisning som behövs och sedan är det upp till domstolen att bedöma om det räcker för att fälla vederbörande, säger Anders Jakobsson, som inte heller ville säga något om vad bevisningen mot mannen består av.

Den misstänkte mannen har Per Borgblad som förordnad advokat. Då Borgblad är bortrest över helgen fick dock Anders Ericson gå in som tillförordnad försvarsadvokat.

– Vi hade förhoppningar om att min klient skulle försättas på fri fot. Han förnekar brott helt och hållet. Jag tycker inte att den utredning som föredrogs är så stark att han borde ha häktats, men nu blev det så här och då får vi förhålla oss till det, säger Anders Ericson.

De har ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga häktningsbeslutet.

– Min klient mår naturligtvis inte bra. Han är anklagad för ett allvarligt brott som han förnekar å det bestämdaste och han sitter inlåst. Givetvis är det en tuff situation. Men han hyser goda förhoppningar om att kunna föra fram sin sak på bästa sätt och att detta ska sluta väl för hans räkning, säger Anders Ericson.

Hur reagerade din klient på häktningsbeslutet?

– Givetvis är det en besvikelse att bli häktad när man förnekar brott helt och hållet. Vi är missnöjda med beslutet. Han är häktad i två veckor. Samtidigt ska man vara medveten om att det krävs väldigt lite för att bli häktad, det ställs väldigt låga krav på utredningen för att man ska nå upp till sannolika skäl som misstankegrad, säger Anders Ericson.

Åtal mot mannen ska vara väckt senast den 28 maj.

LÄS OCKSÅ:

Experten: Kan få förödande konsekvenser

Åklagare från Gävle anhållen för våldtäkt mot barn - nekar brott