Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äkta havsband på Gävle Strand

Borde man ha skepparexamen för att få bo på Alderholmen?

Närheten till havet manifesteras överallt. I gatunamn och bostädernas utformning.

 

Den som smygkikar i fönstren ser att fartygsmodeller är ett populärt prydnadsföremål i de dyra bostadsrätterna med havsutsikt.

Men hyresgästerna i Gavlegårdarnas mer anspråkslösa fastigheter inom samma område har faktiskt fått något ännu finare.

Nämligen en konstnärlig utsmyckning som verkligen andas hav. Och då menar jag inte hav i betydelsen sjöfart utan det hemlighetsfulla stora blå – där sjöhästar, havsanemoner, snäckor, underliga djuphavsfiskar och böljande undervattensvegetation bor.

 

Utsmyckningen är motivmålade kakelplattor som fogats in i trapphusens kakelklädda väggar. Enkelt uttryckt, inbyggda tavlor.

De första kom på plats i februari. I går slutfördes arbetet med konstnären Gösta Gierow på plats i Gävle.

Därmed har Sjåargatan på Alderholmen nu blivit en permanent utställning av avsevärd storlek. Med 13 trapphus att titta in i, alla olika.

Själva väggkaklet har snälla pastellfärger (lokalt igenkänd som Ahlgrens-bilar-färg). I detta passar Gierow in sina bildplattor så att de känns lika självklara och fantasieggande som fossil i marmortrappor.

Det är inte enbart dekorativt utan talar om en undervattensvärld värd att respektera. Lustiga sjöhästar, visst, och spöklika maneter. Men också varelser som inte längre mår så bra i sin skadade miljö.

 

Han har tecknat med tunna blyertslinjer på obränt kakel. Fettet i blyertsen stöter sedan bort den färg som sprutas på och man får ett "negativ".

– Metoden har jag uppfunnit själv, berättar Gösta Gierow.

Han är kanske inte eld och lågor över konstens slutgiltiga placering i husen. Den för en ojämn kamp mot elinstallationer, brevlådor och trappräcken.

Men "okej", säger han.

 

Gösta Gierow, född 1931, har utfört en lång rad offentliga utsmyckningar genom åren. Som bildkonstnär finns han representerad på såväl Nationalmuseum och Moderna museet som British Museum. Från 60-talet ingick han som en av nio grafiker i den kända IX-gruppen.

Gierow har ofta målat havsmotiv och tidigare gjort ett liknande kakelmåleri i Hammarby Sjöstad.

Konstverket på Gävle Strand är hans första i Gävle.

Men valet av konstnär är lika logiskt som lyckat.

Han stärker havsbandet – på ett mer tänkvärt sätt än flaskskepp, marina kuddar och seglarskor.