Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktieägarna får sitt trots lågkonjunktur

Trots nattsvart konjunktur väntas aktieutdelningarna ligga kvar på en historiskt hög nivå.
Även bolag som i höst lagt stora varsel – som Volvo, Sandvik och Skanska – väntas dela ut flera miljarder kronor till ägarna.

Om en dryg månad, i börsbolagens bokslutsrapporter, börjar de emotsedda beskeden om vårens utdelningar droppa in.

Förväntningarna är högt ställda. För även om vinsterna har börjat falla ligger de fortfarande nära de senaste årens rekordnivåer.

Företagen är också mycket förmögna sedan tidigare, rent generellt.

Det finns alltså, enligt företagens syn, ett fortsatt utrymme för att åtminstone bibehålla de höga utdelningarna.

– Oförändrad utdelning kommer att vara klart vanligast, säger Peter Malmqvist, fristående aktieanalytiker.

Det gäller även tipset för Sandvik – trots beskedet om jättevarslet av 900 anställda i Sandviken.

Men Anders Wallin, informationschef på Sandvik, säger att det är för tidigt att uttala sig om utdelningen ännu.

– Det kan jag inte svara på och det kan ingen svara på än. Först måste vi se årets resultat. Det jag kan säga är att det finns ett mål om att dela ut hälften av vinsten till aktieägarna, men det gäller under en flerårsperiod och kan variera från år till år.

Han har kollegerna med sig. Enligt finansinformationsbolaget Six beräknas en majoritet av börsens storföretag lämna lika stor utdelning som i våras.

Många väntas till och med höja utdelningen, trots de svåra tider som förutses. ”Sänkarna” är den minsta gruppen.

Om prognoserna besannas kommer den genomsnittliga direktavkastningen, utdelningen i förhållande till aktiekursen, att ligga på 6–7 procent räknat på dagens kurser. För att avkastningen ska komma ner i de nivåer som gäller för ett vanligt sparkonto, krävs kraftiga sänkningar av utdelningarna.

– Det tror inte jag, inte ens i närheten, säger Malmqvist och hänvisar till att företagen historiskt inte har varit särskilt snabba med att minska utdelningarna när konjunkturen viker.

Många storbolag väntas uppvisa en direktavkastning långt över snittet, på 10–20 procent eller i enstaka fall ännu högre.

– Det här är bara ytterligare en indikation på hur extremt lågt Stockholmsbörsen och nästan alla andra börser i världen är värderade.

Utdelningsivern väntas även omfatta bolag som är i färd med att spara kraftigt, och som sagt upp hundratals anställda.

– De kommer att motivera utdelningarna med att de inte är höga i förhållande till vad företagen presterar. Och att de åtgärder som nu vidtas är temporära och kommer att innebära en förbättring både för anställda och aktieägare, säger Malmqvist.

Han tror inte på teorin att utdelningarna i många fall bibehålls för att hålla uppe aktiekurserna:

– Generellt tycker jag att både styrelser och företagsledningar är ganska dåliga på att se sambandet mellan de beslut de fattar och hur börskursen kommer att reagera.

– De flesta företagsledare jag har träffat tycker att börskurser är synnerligen underliga företeelser.

TT/Arbetarbladet

Aktieägarna får sitt trots

lågkonjunktur