Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akut brist på poliser

Det råder brist på poliser. Tierpspolisen behöver snarast sex nya. Men inga lämpliga finns i nuläget.

– Vi rekryterar för närvarande både befäl och närpoliser, säger Örjan Brodin.

Polisen är underbemannad i både Tierp och Älvkarleby.

Enligt Örjan Brodin, biträdande närpolischef i Tierp, har bristen främst en orsak: det är svårt att rekrytera nyutexaminerade poliser till landsbygden.
– Vi har haft en hel del som har slutat. Den nya generationen poliser är rörliga och vill prova på nya saker. Många vill hellre jobba i storstäder där det händer mer, säger han.

Hittills har polisen bara fått två sökande till de nya tjänsterna.
– Vi har en annons ute nu och har haft flera förut också, säger Brodin.

I takt med en allt svårare rekrytering påverkas polisens arbete. Brottsförebyggande arbete får stå tillbaka för utredningar och rena utryckningar.
– När vi är tillgängliga hela tiden får vi ner brotten. Tyvärr har vi inte den bemanning vi borde ha och har därför svårare att klara alla behov, säger Örjan Brodin.

Polisstationen i Tierp står också obemannad vissa tider på dygnet. Dagens drygt 35 poliser hinner inte täcka både Tierp och Älvkarleby. Två poliser som speciellt jobbar med ungdomar finns dock i Tierp.
– Vi samverkar med Östhammar och även Uppsala för att kunna täcka hela Norduppland dygnet runt, säger Örjan Brodin.