Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akuten inför kölapp

Kölappar ska korta köerna till akuten.

Tanken är patienterna på så vis ska kunna tas emot snabbare.

– Målet är att alla ska få en första bedömning inom 20 minuter, säger verksamhetschefen Hanna Höghielm.

De långa väntetiderna på akutmottagningen i Gävle har den senaste tiden fått hård kritik.
Nu ska köerna kortas – med kölappar.

Ett system som redan används på många akutmottagningar runt om i landet.

– Patienten får ett bättre bemötande och vi kan göra snabbare bedömningar, säger Hanna Höghielm, som är chef för akutsjukvården i Gävleborg.

Tidigare fick man som patient komma in i en sluss, beskriva sitt ärende för sköterskan i receptionen innan man – om man hade tur – släpptes in på akuten.

Nu slopas det och alla kan gå in direkt.
Har man till exempel bröstsmärtor kan man trycka på en akutknapp för att få omedelbar hjälp. Annars trycker man fram en vanlig kölapp och sätter sig ned och väntar på sin tur.

I och med att vårdpersonalen inte behöver sitta och ta emot i receptionen är tanken att de i stället snabbare ska hinna ge alla patienter en första undersökning. Målet är att det ska ske inom 20 minuter.

Vid undersökningen kontrollerar man bland annat blodtryck, syresättning och andning. Därefter bedömer man hur snabbt och vilken vård man behöver.

Är man riktigt akut sjuk kan man komma in till läkare direkt, annars får man gå tillbaka till väntrummet. Om man inte behöver sjukhusvård kan man hänvisas till familjeläkarjouren eller till sin hälsocentral.

– Men då har man i alla fall fått komma in och få en undersökning och då är det nog lättare att acceptera, tror Hanna Höghielm.

Men systemet ställer krav på patienterna att läsa lappar med instruktioner och trycka på rätt knapp. För anhöriga finns en egen knapp att trycka på, liksom för patienter som är infektionskänsliga.

Är det inte väl krångligt?
– Vi tror inte det. Vi har folk på plats som hjälper patienterna rätt.
snabbare.