Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akuten nekade sjuk kvinna vård

En kvinna med svåra smärtor som vägrade att lämna akuten hotades med att bli utslängd av säkerhetsvakter.

Senare visade det sig att hon hade en infektion i livmodern och blev inlagd på Gävle sjukhus i åtta dagar.

Det skriver kvinnan i en anmälan till Patientnämnden.

En kvinna från Sandviken har anmält hälsocentralen i Sandviken och Gävle sjukhus till Patientnämnden. Enligt anmälan ringde kvinnan till hälsocentralen i mitten av augusti. Hon förklarade att hon hade haft smärtor i fem dagar och spydde upp allt hon åt. Sjuksköterskan hon talade med gav henne diagnosen magsjuka och förslog att hon skulle äta Yoghurten Aktivia.

”På frågan om det kunde vara farligt och om att jag ville träffa en läkare så svarade hon närmast förlöjligande att detta inte kunde vara fallet”, skriver kvinnan.

Smärtorna fortsatte och två dagar senare åkte hon till akuten i Gävle.

”Akutpersonalen föreslog i sin tur Alvedon mot smärtan lite då och då tills jag fick en tid hos hälsocentralen”, skriver kvinnan.

Hon vägrade att åka hem på grund av de svåra smärtorna och då ska personalen ha hotat henne med att de skulle tillkalla säkerhetsvakter.

Dagen efter fick hon tid hos en läkare på hälsocentralen som skickade henne till akuten. Det visade sig att hon hade infektion i livmodern och hon skriver att hon fick tillbringa åtta dagar på sjukhuset.

Akutens verksamhetschef Hanna Höghielm säger att hon inte kan uttala sig om enskilda fall och därför inte kan kommentera uppgifterna i anmälan. Hon säger att en sjuksköterska undersöker alla patienter som kommer in till akuten och gör en bedömning om patienten ska få träffa en läkare eller ska hänvisas till någon annan vårdinrättning.

– Det händer att vi inte är överrens med patienterna, säger hon.

Hon säger att personalen inte ska hota med att slänga ut någon men att säkerhetsvakterna ibland blir tvungna att avvisa personer från akuten.

– De som är arga och hotar oss kan inte gå före i kön. Det är den medicinska bedömningen som bestämmer vilka som ska prioriteras, säger hon.