Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Albaner hungerstrejkar i Gävle

Åtta albanska medborgare hungerstrejkar just nu utanför Migrationsverket i Gävle. De vill inte återvända till Albanien eftersom de fruktar att mördas.

Åtta män och kvinnor från Albanien sitter utanför Migrationsverket i Gävle och väntar på besked från myndigheterna om huruvida de kommer få stanna i Sverige. De vill vara anonyma eftersom de är rädda för att bli offer för den gamla traditionen blodshämnd i Albanien.

– Det finns en risk att våra fiender hittar oss även här i Sverige, säger en av dem.

Flera svenska medier har berättat om albaner som kommer till Sverige för att fly blodshämnden. Blodshämnden innebär att en familj har rätt att utföra mord om någon i familjen har dödats. Traditionen sträcker sig tillbaka till medeltiden, men efter kommunisttiden i Albanien har blodshämnd blivit vanligare. Det har bland annat fått FN att reagera och uppmana den albanska regeringen att utreda.

– Vill du ha bevis? Frågar en av männen.

Han visar upp två ärr på sin kropp som han säger är skottskador efter två misslyckade mordförsök.

De berättar att de kommit till Sverige för att de hamnat i blodsfejd med en annan familj. En kvinna säger att hennes man anklagades för mord, men friades i rätten. Blodshämnden gör dock att den mördades familj är ute efter både henne och hennes man.

– Migrationsverket tror att vi ljuger och säger att Albanien är ett stabilt land med en fungerande polis. Nu stannar vi här och hungerstrejkar tills vi får ett positivt besked, säger kvinnan.

Polisen kan inte göra något åt saken, menar albanerna.

– Polisen är korrupt och regeringen är korrupt. Många familjer har kontakter eller släktingar hos polisen. Får du problem med en sådan familj kommer polisen inte att göra något, hävdar en man.

Kvinnorna ska sova i ett tält på en gräsplan utanför byggnaden. Männen ska sova på marken. De säger att de är beredda att dö.

– Vi kommer ändå att dö om vi skickas tillbaka så vi kan lika gärna dö här.

Arbetarbladet har inte lyckats nå någon på Migrationsverket.