Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Albanerna avslutar hungerstrejken


Arbetarbladet har flera gånger under hösten, närmare åtta veckor, rapporterat om albanerna som hungerstrejkat utanför Migrationsverket i Gävle. Nu har strejken nått sitt slut.
- De är förkylda och kalla och inser att de inte kommer att kunna påverka mera, säger Ingrid Thyr, ordförande för Asylkommittén i Gävleborg.

I närmare åtta veckor har albanerna hungerstrejkat utanför Migrationsverkets enhet i Gävle. Från början var det åtta albaner som strejkade i protest mot att de hotas av avvisning. Skulle de återvända till sitt hemland Albanien riskerar att bli offer för blodshämnd. Men en efter en har de tvingats avbryta hungerstrejken, alternativt fått föras till akuten. I dag var det fem kvar.

– Migrationsverket tror att vi ljuger och säger att Albanien är ett stabilt land med en fungerande polis. Nu stannar vi här och hungerstrejkar tills vi får ett positivt besked, sa en av de strejkande till Arbetarbladet tidigare under hösten.

Men klockan 17.00 på torsdagskvällen upphörde strejken.

- Jag tror de har fått fram det de vill till viss mån och insett att de inte kommer att kunna påverka mera, säger Asylkommitténs ordförande Ingrid Thyr. Hon menar att Gävle ändå med hjälp av strejken har fått upp ögonen för läget i Albanien och att det inte går att tvinga fram statliga beslut.

Vad som händer nu är dock oklart.

- De har tagit sig till en säkrare plats och håller nu på att återhämta sig. Det har varit riktigt kallt de senaste dagarna och de är förkylda och i dåligt skick, säger Ingrid Thyr.