Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ålderspensionen höjs

Den allmänna ålderspensionen räknas upp nästa år. Det innebär att en pensionär med 12 000 kronor i månaden får cirka 540 kronor mer i plånboken.

Annons

Uppräkningen är en effekt av att inkomstindex ökar. Det ger enligt Försäkringskassans beräkningar en höjning med 6,2 procent jämfört med i år.


Inkomst- och tilläggspensioner räknas varje år upp med inkomstindex minus 1,6 procent. För nästa år ger det en ökning på cirka 4,5 procent (avrundat).
Samtidigt är inflationen i dag rekordhög, enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån (SCB) steg konsumentpriserna i september med 4,4 procent. Håller inflationen i sig blir det inte många kronor över av pensionshöjningarna.– Den reala ökningen stannar på 0,1–0,2 procent. Pensionerna följer samhällsutvecklingen och det är ju sämre tider nu och det slår igenom också för pensionärerna, säger Annika Sundén på Försäkringskassan.


– Jämför man utvecklingen av timlönerna så har de höjts med 3,9 procent, säger Sundén.

Så trots att höjningen är den högsta på flera år får pensionärerna inte mycket mer att röra sig med nästa år.


Beräkningen av inkomst- och tilläggspensioner ändrades årsskiftet 2001/2002. Den förändringen har hittills varit till fördel för pensionärer. Hur sysselsättningen utvecklas framöver blir avgörande för hur pensionerna utvecklas. Effekterna av dagens finansiella oro syns dock först 2010.Av dagens 1,8 miljoner pensionärer har omkring 780 000 garantipension. Deras pensioner följer prisbasbeloppet som regeringen fastställer. För dem blir höjningen nästa år mellan 4,4 och 4,5 procent. Det ger för den som har högsta garantipension, är ogift och född 1937 eller tidigare 7 780 kronor i månaden från årsskiftet. I år ligger den högsta garantipensionen på 7 453 kronor.


Samtidigt finns ett förslag från regeringen om sänkt inkomstskatt och höjt grundavdrag för pensionärer från och med nästa år. Förslaget innebär sammantaget skattesänkningar för pensionärer med mellan 90 och 670 kronor per månad.

Annons