Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre behövermer hjälp föratt kunna bokvar hemma

De flesta bor ensam
ma
och får hjälp av anhöriga.


Vart de ska vända sig för att få hemhjälp vet de inte.


Nu är 80
-
plussarna kartlagda i Älvkarleby kommun.

Under våren och sommaren har tre sjuksköterskor kontaktat alla pensionärer över 80 år i kommunen. Syftet har varit att få en bild av hur personerna mår i sin livssituation och vilken hjälp de vill ha i framtiden.

Rapporten visar att många får hjälp av barn, grannar och släkt med praktisk hjälp i hemmet. Flertalet trivs med att bo hemma och känner sig trygga i sin bostad. De flesta är självständiga med matlagning och hushållsarbete.

Mer än hälften upplever sitt hälsotillstånd som bra eller mindre bra. Många får besök en gång i veckan av anhöriga.

Vid tillfällig sjukdom och andra akuta situationer har de flesta någon som de kan ringa till. Åtta procent uppger dock att de aldrig får besök eller att de saknar vänner.

Flertalet äldre har ett socialt rikt liv med vänner och anhöriga som kommer på besök. Hälften av de 166 svarande är aktiv i någon förening eller organisation. 51 procent bor i egen villa och 98 procent av de tillfrågade trivs där de bor.

Christer Holst är ny vård- och omsorgschef i Älvkarleby. Han är mycket nöjd med kartläggningen och den information den gett.

– Den enda slutsatsen är att vi måste bli bättre på att informera, sen får vi fundera på hur vi gör för att nå ut. Det är ingen åldersgrupp som surfar på internet, vi måste hitta olika vägar, säger Holst som vill att kartläggningen ska bli återkommande.