Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre Gävleparfick dvd-filmde inte beställt

Gävleparet Sune och Clara Salander, båda i 85-årsåldern, blev upprörda när de med posten fick en dvd-film som de inte beställt.


– Oförskämt, säger Clara och Sune som saknar dvd-spelare och inte har en aning om varför de fick paketet.

I paketet fanns också ett brev där Sune Salander hälsades välkommen till en filmklubb med möjlighet att köpa flera filmer – och en faktura på 38 kronor.

”Ångrar du ditt köp kan du returnera välkomstpaketet på egen bekostnad”, stod det i brevet.

– Otillbörlig marknadsföring, säger Peter Gustavsson, jurist på Konsumentverket, om tillvägagångssättet att pracka på folk varor med hälsningen att man kan skicka tillbaka varorna om man inte vill ha dem.

I det här fallet var det dock inte fråga om det, visade det sig.

Arbetarbladet kontaktade Karin Rydberg, försäljningschef på Homeenter AB i Malmö, som undersökte saken och fann att någon hade beställt film och medlemskap i filmklubben i Sune Salanders namn.

– Uppenbarligen har den här personen haft tillgång till både adress och telefonnummer, säger Karin Rydberg.

Hon råder Sune Salander att lägga paketet i ett kuvert och skicka tillbaka det till Homeenter som sedan avregistrerar beställningen.

– Han kan också välja att göra en polisanmälan, säger hon.

Konsumentjuristen Peter Gustavssons råd till dem som får varor som de inte beställt, är att snarast ta kontakt med företaget som skickat varan och säga att man inte vill ha den.

– Ring eller mejla och tala om att du inte beställt varan. Du ska inte behöva betala en krona för att du fått en vara som du inte vill ha.

Enligt Peter Gustavsson är det ytterst ovanligt att företag prackar på folk obeställda varor.

– Däremot är det inte så ovanligt att företag erbjuder gratis ”prova på”. I finstilt text kan det stå att om man accepterar att prova varan så binder man sig för att få fortsatta försändelser.

– I det här fallet är det mer troligt att någon velat busa av någon anledning, säger han.