Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre strokepatienter väljs ofta bort i rehabiliteringen

Svar till signaturen Kajsa Warg: "Min sjuka vän nekas hjälp på Sandviken rehab".

Tyvärr är det som du skriver – är du inte i arbetsför ålder får du inte samma möjlighet till rehabilitering efter en stroke. Det är en form av åldersdiskriminering som i slutändan beror på begränsade resurser. Lite paradoxalt då majoriteten av alla som drabbas av en stroke är äldre än 65 år.

Samtidigt minskas vårdtiderna och patienterna är färre dagar på sjukhuset i dag än för några år sedan.

Det är många strokepatienter som faller mellan stolarna och inte får den rehab de behöver. Det är patienter som ofta har svårt att förmedla sitt budskap varför det är ännu viktigare att de per automatik initialt får den rehab de behöver.

Sedan är det så att de resurser de behöver inte alltid finns tillgänglig i kommunen. Är det till exempel inte dags för Gävleborgs kommuner att anställa logopeder som kan träna patienter med språkliga besvär efter en stroke? Det är inte jämlikt som det är nu, att var patienten tar vägen efter sjukhuset (eget boende eller kommunalt boende) ska styra vilken rehabilitering hen får!

SC

Läs mer: Sussanne föll ihop i mataffären och blev förlamad: "Jag kommer aldrig att kunna gå igen"

Läs mer: Först ett trauma – sedan en diagnos: "Förutom hjärnan är jag ganska frisk"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare