Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreministern läxade upp Sandvikenpolitikerna

/
  • ville inte debattera. Maria Larsson fick prata ostört om favoritfrågan Lov och valfrihet inom omsorgen. Äldreministern hade utmanat kommunalrådet Peter Kärnström och riksdagsmannen Raimo Pärssinen på debatt. Men ingen av de båda socialdemokraterna ville ställa upp.

Äldreministern Maria Larsson (KD) fick prata Lov med sig själv när hon på onsdagseftermiddagen kom till Sandvikens centrum.

– Tydligen en känslig fråga i en kommun där mer än var fjärde pensionär i dag är missnöjd med äldreomsorgen, sade hon efter det att två inbjudna socialdemokrater tackat nej till debatt.

Annons

Kristdemokraten Maria Larsson åker på valturné och predikar nyttan med valfrihetslagen Lov inom äldreomsorgen.

– Det är en valfrihetsrevolution vi håller på med. Våra äldre vill välja själva hur de vill bo, vem de vill anlita, när de ska stiga upp på morgonen, när de vill gå ut i frisk luften och hur de i övrigt vill utnyttja sin hemtjänsttid.

Läxade upp politikerna

Sandviken tillhörde minoriteten svenska kommuner som inte ens ville ha statsbidrag för att undersöka möjligheterna att införa Lov. För det blev den socialdemokratiska och centerpartistiska ledningen uppläxad av äldre- och folkhälsoministern.

– Jag är förvånad att en kommun där Centern ingår i majoriteten inte ens brytt sig om att söka bidrag.

Är det inte tiden och innehållet som är det viktiga och inte utföraren?

– Faktum är att vi har fler nöja pensionärer i kommuner som infört Lov och där de äldre i dag har möjlighet att välja.

71 procent nöjda

I Sandviken är bara 71 procent av pensionärerna med hemtjänst nöjda, enligt de siffror som Maria Larsson fått med sig på vägen till torgmötet i Krysset.

– Det innebär att mer än var fjärde är missnöjd. Vilket företag skulle acceptera att ha en fjärdedel missnöjda kunder?

Kristdemokraterna hade utmanat kommunalrådet Peter Kärnström (S) och riksdagsmannen Raimo Pärssinen (S) på debatt.

Känslig fråga

– Men ingen av dem kunde eller vill debattera med mig. Tydligen är det här en känslig fråga för kommunledningen i Sandviken, konstaterade Maria Larsson och peppade de närvarande kristdemokraterna, moderaterna och folkpartisterna att göra Lov till en stor lokal valfråga.

Mer läsning

Annons