Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgen behöver fler anställda och mindre privatisering

Annons

Nu är det många som kritiserar skandalbolagens behandling av gamla och sjuka. Även moderaterna har fått kalla fötter. Men den borgerliga regeringen har ett stort ansvar som drivit fram den snabba marknadsanpassningen av äldreomsorgen där riskkapitalbolagen nu dominerar.När moderaterna ska ta sig an problemen så föreslår de ännu mer privatiseringar (Arbetarbladet 16/11). Det är som om de vore blinda för problemen. De vill att fler kommuner ska omvandla sin äldreomsorg till en marknad där privata företag ska få del av skattepengarna. I dag är det frivilligt för kommuner att införa en sådan äldreomsorgsmarknad genom ”Lagen om valfrihet”, men regeringen hotar nu med att göra systemet obligatoriskt. De vill tvångsprivatisera äldreomsorgen i de kommuner som har sagt nej till vinstintressen i vården.

Bolag som drivs för att maximera vinsten hör inte hemma i äldreomsorgen. Det sätt som de kan öka sin vinst är framför allt att göra besparingar på personal. Därför är de inte förvånande att undersökningar visar att privata äldreboenden har tio procent lägre bemanning. Det innebär mindre tid att sitta ned och prata med de äldre och större risk att man missar det som inte står rätt till. I företagets ögon är det en effektivisering att inte byta blöjor så ofta som det behövs. Varför ska vi bygga in en sådan drivkraft till vanvård i själva systemet?

Vänsterpartiet vill istället förbjuda vinstdrivande bolag i äldreomsorgen. Ett sådant förbud skulle inte hindra personalkooperativ och ideella stiftelser från att bedriva äldreomsorg. Däremot skulle det stänga ute Carema, Attendo Care och andra bolag vars ägare drivs av helt andra syften än att ge bra omsorg.

Istället för privatiseringar behövs det mer personal. Som enda parti i riksdagen satsar Vänsterpartiet därför öronmärkta pengar till äldreomsorgen. Vi gör en stegvis satsning som om tre år är uppe på tre miljarder kronor. Det skulle innebära 7500 fler anställda i svensk äldreomsorg. Vi vet att det behövs för att personalen inte skall behöva stressa mellan de äldre. Det behövs så att demenssjuka inte lämnas ensamma på natten. Äldreomsorgens personal är värda en högre lön, rätt till heltid och rimliga arbetsvillkor. De har rätt att gå hem från jobbet och veta att de haft tid att ge de äldre den tid och omsorg de behöver.


Eva Olofsson

riksdagsledamot och äldrepolitisk talesperson Vänsterpartiet

Mer läsning

Annons