Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgen i landet (undersöks)?

Annons


Tittar på nyheterna och blir rent ut sagt heligt förbannad..
När ska vi få tjänstemän på socialstyrelsen och politiker som har några som helst kunskaper om geriatrik, äldrevård och hur verkligheten faktiskt är?
Det är 2011 snart 2012 och när jag ser inslagen kan jag tro jag är tillbaka på stenåldern, minst sagt.
Med en bakgrund på 21 år i äldreomsorgen tror jag att, även om jag inte vet allt (för varje människa är unik med sina egna ryggsäckar och bedömningar) jag är åtminstone mer kunnig än äldreomsorgsministern Maria Larsson och tjänstemännen/kvinnorna på socialstyrelsen.
Vi som är runt 50+ och även yngre har problem med frågeenkäter med skalor från 1 till 10 och luddiga frågor. Hur i hela friden tror den som gjort enkäten till äldre (75+?) att den personen ska kunna ge ens en sannolik bild av sin situation och sitt tyckande?
Har man som jag läst geriatrik vet man att vi människor åldras, vår förmåga att uppfatta saker försämras, våra sinnen blir långsammare. Rent mänskligt så vill vi inte upplevas som dumma/okunniga eller otacksamma, gäller alla.
Vårdpersonal och faktiska verkligheter med onödiga lidanden och dödsfall vittnar dagligdags över hur det är i svensk äldreomsorg och ändå slår sig politiker och tjänstemän för bröstet och tycker vi är så bra. Personalen på golvet (de som har empati och vill något) mår dåligt, känner sig otillräckliga, blir sjuka … listan kan göras hur lång som helst.
Men politiker fortsätter sitt ”jag vet bäst” trots bristerna på kunskap är horribla.. kommunerna ska spara miljoner och åter miljoner på människor (äldreomsorgen, vården, barnomsorg, skolor) vilket varje vettig människa inser är förödande för individerna..
Arbetslösheten är skyhög även bland offentliga sektorns personal och samhället tycker det är bättre? än att täcka de behov som finns med arbetskraft och samtidigt ge människor ett mer värdigt liv som i sin tur genererar i att hela samhället snurrar bättre när köpkraften ökar. Vård, skola och omsorg får armar som räcker till. Människor får lön som täcker faktiska utgifter. Samhället får kunder som konsumerar och som i sin tur genererar till fler arbetstillfällen… Hur djävla svår är den matematiken?
Ursäkta mig nu om jag även använder svordomar men jag tycker hela den här dagens politik har spårat ur så till den milda grad att mildare ord inte ens finns i mitt vokabulär.
Individualismen är ett ord som politiker använder och slänger runt sig lite hur som helst. Men jag tror att de inte ens vet ordets betydelse, med den politik som brukas i dag. Ordets betydelse är: Enskilda människors initiativ och deras frihet.
Är det inte dags att ni med samhällets makt tittar er i spegeln och funderar om ni ska fortsätta eller.. eller åtminstone sätta er på skolbänken och lära er något. Eller i all evighet…
Törs ni komma med något svar ni som förestår Gävleborg? Bodil, Tomas och…. För här drar jag alla politiska färger över en kam.. det här eländet fortgick redan före 2006… För under mina 21 år upplevde jag förbättringar rent fysiskt i miljön men konstanta försämringar när det gällde det psyksiska och mentala för individerna (både personal och de behövande). Faktum är rent krasst att jag kan tänka mig att tant Grön; hellre går på utedass än vattenklosett om hon får sina mänskliga psykiska behov tillgodosedda istället för de fysiska.
Ingen av oss är mer än människor och man måste beakta ”hela människan” inte bara det matreella.
Tänk på det alla ni som ser till att fallskärmarna är stora och.. en dag sitter ni här med på hemmet och vill ha närhet och får gröt.

Karin Hallqvist

Mer läsning

Annons