Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alex och Laura hittade varandra via soffsurfning

Genom couchsurfing, eller soffsurfning, kan du få gratis boende över hela världen och träffa intressanta människor.

Annons

I en vanlig hyreslägenhet i Sätra bor Martin Wiberg, 25 år, med flickvännen Jessica Lindström Stolt, 28 år, och Laura Buhnevici, 25 år, med pojkvännen Alex Salberg, 35 år. De har ett litet kollektiv. Men deras hem är även öppet för soffsurfare som behöver någonstans att sova i Gävle en natt eller två.

– Har man plats så varför inte? Resonerar Alex.

I vardagsrummet står en röd skinnsoffa med ett trasigt armstöd och en tvåsittssoffa.

– Men den lilla soffan funkar även om man är lång, försäkrar Martin och demonstrerar genom att lägga sin drygt 180 centimeter långa kropp, lätt ihopvikt i soffan.

– Man får sova där det finns plats. En kille sov på golvet i vår korridor en gång, säger Martin.

Det var genom soffsurfning som Alex Salberg och Laura Buhnevici träffades och blev ett par. Hon var på genomresa i Sverige från Moldavien när hon behövde någonstans att sova och fick genom sajten Couchsurfing.org kontakt med Alex.

– Han var så vänlig och söt. Första gången stannade jag en natt med en vän, andra gången stannade jag tre nätter, nästa gång stannade jag en vecka och det blev längre för varje gång, till slut stannade jag, säger Laura.

– Jag har även träffat många vänner genom couchsurfing, tillägger hon innan hon skyndar iväg till sitt jobb som servitris.

Alex kommer ursprungligen från Holland men har bott i Israel, Nepal och Kina. I över fem år har han ägnat sig åt soffsurfning. Första gången var han i Kina och dåvarande flickvännen gjorde slut från Oslo. Alex satte sig på ett plan till Norge för att få prata med henne på ett fik. Han fick sova över hos ett kristet missionärspar. Mannen ordnade gratis tågresa åt Alex och kvinnan som jobbade på skidanläggning tog med Alex på skidtur.

– Det var både en hemsk och en fantastisk helg.

Sedan dess har han fortsatt med couchsurfing.

– Det är det bästa sättet att resa. För det mesta kommer man till någon som visar en runt och som gillar att prata om sin stad. Man får en introduktion som man aldrig skulle få om man bodde på ett hotell eller hostel. Och du lär känna fantastiska människor, säger Alex.

Norge, Sverige, Holland, Kina är några länder där Alex har soffsurfat, både som gäst och som värd. De har haft besökare från Tyskland, Moldavien, Vitryssland, Kina, Sydkorea, Finland, Italien, Frankrike, Japan och USA.

– Det kostar ingenting och ger ändå väldigt mycket, inflikar Martin.

Hur länge är det okej att stanna?

– En eller några nätter, men fråga alltid hur länge det är okej. Man anger på sin profil vad man erbjuder och vilka krav man har. Det finns en del underförstådda regler; att man gör något gemensamt, lagar middag åt värden eller ger något. Som gäst ska man visa uppskattning och hålla rent efter sig. Lite vett och etikett, helt enkelt, förklarar Alex.

– Det är rätt kravlöst, säger Martin.

Finns det en risk att man får en snyltare på halsen?

– Risken finns kanske om man inte vågar säga: "Nu måste du dra", men de flesta är ju på väg någonstans och är bara på genomresa, säger Alex.

Hittills har de bara goda erfarenheter av soffsurfning. En del kan kanske tycka att det känns osäkert att låta en okänd person sova i sitt hem eller att övernatta hos en människa man aldrig tidigare träffat. Man kan läsa om personen på deras profil och kolla om personen har många och goda referenser från andra soffsurfare.

– Men om man förväntar sig något hotellaktigt så är det inte coachsurfing man ska ägna sig åt.

Vilket är ditt bästa minne?

– Laura förstås. Jag hade också en väldigt rolig kväll med Taylor och Derek från USA . En gång var det tre tjejer från Tyskland som ordnade en danskväll med mina två döttrar.

Alex och Laura gillar även att lifta när de ska ut och resa.

– Jag föredrar att lifta för man träffar så oerhört många intressanta människor. Det påminner lite om couchsurfing.

Couchsurfing/soffsurfning

Soffsurfing eller couchsurfing är ett forum på internet där medlemmar från hela världen låter andra medlemmar bo hemma hos sig. Du registrerar dig på någon av de couch surfingsajter som finns och tar kontakt med andra intresserade. Förutom en gratis sovplats är syftet att lära känna olika människor i det land man reser i.